SAZNAJEMO Neslavno okončana ekskurzija osnovaca iz Špionice

Haos u Makarskoj zbog masovnog trovanja i prehlade učenika iz Srebrenika

Nijedno dijete nakon povratka iz Makarske nije hospitalizirano

E. Skokić

U školi će danas biti održan roditeljski sastanak

Foto: Arhiva


Učenici devetog razreda Osnovne škole „Špionica“ kod Srebrenika neslavno su okončali ekskurziju u Makarskoj. Zbog povraćanja i problema sa zdravljem desetak učenika, od kojih su neki upućeni u splitsku bolnici, ekskurzija je okončana dan ranije nego što je planirano.

Izvještaj agencije

- Učenici su na ekskurziju krenuli u četvrtak u 5 ujutro, a vratili su se u subotu u 1:15 sati. Ekskurzija je dogovorena prije mog imenovanja za direktora 18. avgusta. Danas ćemo imati roditeljski sastanak, a očekujemo i izvještaj turističke agencije koja je realizirala ekskurziju – rekao je za „Avaz“ Hašim Vikalo, direktor škole u Špionici.

Roditelji, prema riječima direktora, očekuju, također, izvještaje nadležnih organa, a kako nam je on rekao, nijedno dijete nakon povratka iz Makarske nije hospitalizirano.

- U kontaktu sam s roditeljima i dvoje učenika se u ponedjeljak ujutro javilo u Dom zdravlja. Sve dok ne dobijemo kompletnu informaciju o onom što se događalo, ne mogu detaljnije komentirati slučaj – kaže Vikalo.

Inspekcijski nalazi

Ekskurziju je realizirala putnička agencija „BNS Company“ iz Srebrenika. Direktorica agencije Vesna Bijelić za „Avaz“ kaže kako su objavljene netačne informacije o trovanju učenika u hotelu „Bonaca“.

- I ja sam, kao i svi drugi gosti hotela, konzumirala istu hranu i niko od nas nije otrovan. Jedno dijete je završilo u bolnici, ali zbog upale slijepog crijeva. Očekujem inspekcijske nalaze i snimke nadzornih kamera. Učenici su imali jutarnje, ali i noćno kupanje, odnosno „beach party“ u moru. Na kupanje u hladnom moru, mislim na večernji parti, odvela ih je njihova nastavnica – kaže Bijelić.

U školi nismo mogli dobiti informaciju koji su nastavnici bili s učenicima na ekskurziji. Sve će, kako nam je rečeno, biti poznato nakon roditeljskog sastanka, zakazanog za danas.

Inače, hrvatski mediji objavili su informaciju kako se u Hitnu pomoć u Makarskoj u pratnji nastavnika najprije javilo pet učenika. Nakon što se njihovo stanje stabiliziralo, vraćeni su u hotel, ali je u Hitnu pomoć u subotu ujutro došlo još pet učenika, koji su, prema navodima medija, upućeni u KBC Split zbog sumnje na trovanje hranom. Iz hotela „Bonaca“ prokomentirali su kako njima niko nije rekao da su se djeca otrovala hranom te da su u hotelu i druga djeca, koja se osjećaju dobro. Uzorci hrane, saznajemo, nisu uzeti i neće biti analizirani.

  • Uposlenima u hotelu nije rečeno da su se djeca otrovala hranom

    Uposlenima u hotelu nije rečeno da su se djeca otrovala hranom

    Foto: Arhiva


Noćno kupanje

- Znam da su učenici išli i na noćno kupanje, što je nenormalno u ovo doba godine, pa sumnjam da su možda i prehlađeni i da se radi o nekom virusu – izjavio je Ivan Šimić, voditelj hotela u Makarskoj.

Roditelji osnovaca od menadžmenta škole i turističke agencije čekaju cjelovitu informaciju, jer je ekskurzija zbog nečijeg nemara naprasno okončana, a desetak djece je imalo zdravstvene tegobe.

NA VRH

Podijeli članak na