AKCIJE Orezivanje grana 35 metara visokog stabla

Zbog lipe stare 200 godina blokiran centar Gračanice

Grane su se počele sušiti i predstavljaju opasnost kako za građane tako i džamiju i obližnju kuću

H. Čalić
06.11.2019 11:27

Gračanlije sa zanimanjem prate sječu lipe

Foto: H. Čalić

Jutros je policija blokirala najuži centar Gračanice, a razlog je sječa  lipe stare oko 200. godina koja se nalazi uz Bijelu džamiju.

Zaštićeno dobro

Ustvari, radi se o orezivanju svih grana 35 metara visoke lipe, jednog od simbola Gračanice, a koja je, prema elaboratu stručnjaka Šumarskog fakulteta iz Sarajeva, dotrajala. Grane su se počele sušiti i predstavljaju opasnost kako za građane tako i džamiju i obližnju kuću.

  • Uklanjanje će sutra biti završeno
    Uklanjanje će sutra biti završeno Foto: H. Čalić

Ovaj posao obavit će radnici JP “Komus” koji se nalaze na platformi dizalice “Wortmann” dovezene iz Srebrenika. Direktor “Komusa” Senad Memić kaže da će od stare lipe ostati samo visok pet do sedam metara, koji bi se trebao podmladiti i Gračanlije podsjećati na najstariju lipu, koja se vodi kao zaštićeno dobro Zavoda za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe TK-a.

Vezana sajlama

- Gračanica je poznata po lipama, po ovom drveću je i jedna mahala dobila ime. Ne zna se ko je ovu lipu zasadio, ali se pretpostavlja da je stara oko dva stoljeća. Više puta je zaštićavana da se ne sruši, vezivana je sajlama - kaže Memić.

Očekuje se da se sječa te uklanjanje grana biti završeno tokom sutrašnjeg dana.

Komentari

NA VRH