TUZLA

Nedopustiva sporost pronalaska posmrtnih ostataka ubijenih u genocidu

Nedopustivo je da nema ekshumacija masovnih grobnica na lokalitetima za koje postoje svjedoci da kriju posmrtne ostatke ubijenih u julu 1995. godine

Piše: A. H . /Avaz.ba

11.6.2020

Protest Srebreničanki u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Majke Srebrenice i danas su organizirale mirni protest koji već 25 godinu održavaju u na ulicama Tuzle, a da bi skrenule pažnju, kako javnosti, tako i odgovornih u institucijama BiH na njihove zahtjeve za procesuiranje odgovornih za zločin genocida nad njihovim sinovima, muževima, braćom, kao i na nedopustivu sporost u pronalasku njihovih posmrtnih ostataka.  

- Nedopustivo je da nema ekshumacija masovnih grobnica na lokalitetima za koje postoje svjedoci da kriju posmrtne ostatke ubijenih u julu 1995. godine. Nema posmrtnih ostataka mog sina i mnogih drugih sinova. Kako se primiče 11 juli ja kao da ne živim. Najrađe bih da nekako prespavam taj datum. Pa mi majke smo svjesne da su nam pobili djecu, ali da bar imamo jednu kost njihovu da je ukopamo, da im napravimo mezar i nišan iznad glave na kojem će njihovo ime svjedočiti da su postojali. Svakodnevno se negira broj ubijenih u genocidu, a tome doprinosi sporost u pronalasku masovnih grobnica, odnosno identifikaciji njihovih posmrtnih ostataka – poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“

Ćatić: Nema posmrtnih ostataka mog sina i mnogih drugih sinova. A. Bajrić

Ćatić s gorčinom pita šta radi Institut za nestale, ustvari zašto ne radi, i „ima li zakona u ovoj zemlji za one koji primaju platu za posao koji ne obavljaju“ kazala je.

Inače, Srebreničanke sa zebnjom isčekuju najavljenu godišnju komemoraciju u Potočarima kojom će biti obilježen 11. juli Dan genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Naime, loš uvijek je neizvjesno da li će biti ukopa posmrtnih ostataka žrtava što, kako nam je kazala Nura Begović, zavisi od više faktora.

- Mi majke učestvujemo u radu Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i poštujemo sve odluke koje donese ovaj odbor. Nažalost, mnoge porodice koje su imale namjeru ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih, obzirom da žive u inostranstvu, su otkazale ukop jer zbog pandemije koronavirusa nisu u mogućnosti doći na dženazu. Prihvatit ćemo sve što Organizacioni odbor zaključi – kazala nam jeBegović.


Begović: Porodice ne mogu doći na dženazu. A. Bajrić

Današnjem mirnom protestu majki Srebrenice u Tuzli prisustvovalo je i pedesetak žena iz Maglaja članica Asocijacije žena SDA koje su, kako nam je kazala Nermina Bejzić , svojim dolaskom željele iskazati podršku majkama i poštovanje prema žrtvama genocida.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.