STARI GRAD SREBRENIK

Pod bedemima stare Gradine pisala se Povelja Dubrovčanima

Nacionalnim spomenikom BiH proglašena prije 16 godina

Šerifović i Bijelić ispred Starog grada Srebrenika. H. Čalić

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

3.8.2020

U vrijeme kada nam je more postalo daleko, a zbog pandemije koronavirusa ništa se planirati ne može ni danas ni sutra, vrijedi doći u grad Srebrenik, posebno Stari grad Srebrenik, pa se uvjeriti kako se čuva Gradina iz 1333. godine, koja je nacionalnim spomenikom BiH proglašena prije 16 godina. Uvjeriti se kako se pisala naša historija.

Još kada do Starog grada Srebrenika put bude bolji, a to bi, prema najavi Nusreta Šerifovića iz Gradske uprave, moglo biti još ove godine, eto razloga za posjetu ovom srednjovjekovnom zdanju.

Očuvani bedemi

Još kada do Starog grada Srebrenika put bude bolji, a to bi, prema najavi Nusreta Šerifovića iz Gradske uprave, moglo biti još ove godine, eto razloga za posjetu ovom srednjovjekovnom zdanju.

- Naša je želja da grad Srebrenik bude kraljevski grad, jer ne treba zaboraviti da se ovdje, pod ovim bedemima, 15. februara davne 1333. godine pisala Povelja bosanskog bana Stjepana Kotromanića Dubrovčanima. Kako se vidi, Gradina je sagrađena na visokoj, veoma strmoj i nepristupačnoj stijeni.

Osmanlije su Stari grad Srebrenik osvojile 1462. godine, a temeljita konzervacija je urađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća - kaže Adnan Bijelić, član Vijeća Turističke zajednice grada Srebrenika.

Bedemi Gradine su izuzetno očuvani. Do nje vode novi most te veoma kvalitetne pješačke staze u dužini od 500 metara. Dževad Gergić, koji se brine o Gradini, kaže da je Stari grad Srebrenik lani posjetilo više od 40.000 ljudi. Ove godine zbog pandemije zanemariv je broj. Ispred i u odajama Gradine godinama se održava tradicionalna kulturna manifestacija „Srebrenik, otvoreni grad umjetnosti“.


Konture budućeg Sportsko-rekreacionog centra. H. Čalić

Bijelić kaže da su do sada ovdje rado dolazili likovni umjetnici, glumci, pjevači, građani. Kako će biti ove godine krajem avgusta, niko ne zna, sve zavisi od epidemiološkog stanja. Ono što se zna, da je u odajama Gradine sniman dobar dio drame „Hasanaginica“, u kojoj su glumili Josip Pejaković, Nada Đurevska, Miralem Zupčević, Rejhan Demirdžić....


Gradi se sportski centar

I dok pandemija hara svijetom, Srebrenčani ne gube vrijeme. Urađen je projekt i već se vide konture budućeg Sportsko-rekreacionog centra „Majevica“ na 700 metara nadmorske visine. Na temeljima nekadašnje kasarne niču novi objekti, dječije igralište, šadrvani, sportski poligon za male sportove. SRC će se prostirati na 7.000 kvadrata, a koštat će pola miliona maraka. Malo dalje je srebrenički „Beverly Hills“, elitno vikend-naselje, a ispod srednjovjekovne utvrde obnovljena je Čojluk džamija iz 1666. godine.


Majevica pruža neslućene mogućnosti razvoja turizma i one se u dobroj mjeri koriste. Ovdje se udruženja takmiče ko će napraviti bolje djelo, planinari, članovi Gorske službe spašavanja, lovci, a članovi Udruženja „Eko mreža“ hvale se kako su u bedemima Starog grada Srebrenika pronašli endemsku biljku bosanska zvončika.

   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.