TUZLA

Traže se ostavke Vlade i rukovodstva Skupštine TK

Za dnevni red o usvajanju budžeta TK za 2021. godinu glasalo je 16 zastupnika, a 17 je bilo protiv

Održana sjednica Skupštine TK. E. Sk.

Piše: E. Sk.

28.12.2020

Sjednica Skupštine Tuzlanskog Kantona hitnog karaktera je okončana bez usvajanja dnevnog reda. Za dnevni red o usvajanju budžeta TK za 2021. godinu glasalo je 16 zastupnika, a 17 je bilo protiv.

Na taj način nije usvojen dnevni red, a sjednica je okončana. 


Neusvajanje budžeta izazvalo bi probleme

No, odmah nakon sjednice održana je press-konferencija novoformirane većine u Skupštini TK na kojoj je zastupnik Naše stranke Selim Bešlagić najavio povlačenje iz tog zakonodavnog tijela ukoliko sadašnje rukovodstvo Skupštine TK na čelu sa Žarkom Vujovićem iz Socijaldemokrata BiH ne podnese ostavku.

Ukoliko bi se Bešlagić povukao na njegovo mjesto u Skupštini TK dolazi Zvjezdan Karadžin, a automatski Klub Srba će dobiti tri člana što implicira da se u ad acta može staviti odluka o povlačenju vitalnog nacionalnog interesa.

Senad Alić iz PDA BiH ističe kako je Skupština TK izglasala smjenu rukovodstva te da oni trebaju dati ostavku.

Eventualno neusvajanje budžeta za 2021. godinu povuklo bi niz konsekvenci. Zbog toga su i predstavnici boračkih organizacija održali press-konferenciju na kojoj su ocijenili kako je ponašanje zastupnika u Skupštini TK nedopustivo.

Sastanak koalicije

- Mi samo znamo da je krajnji rok do 10. ili 15. januara do kad se može usvojiti budžet i do tad možemo tolerirati njihova prepucavanja. Kad dođe krajnji rok usvajanja budžeta mi ćemo djelovati. Ne budu li to uradili Koordinacija boraca će pozvati 10.000 ljudi koji će biti ugroženi neusvajanjem budžeta. Nas ne zanima ni pozicija ni opozicija. RVI, demobilisani borci, poroidice šehida, svi ćemo izaći - poručio je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK.

U toku je, kako saznajemo, sastanak koalicije SDA i SD BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.