RASRPAVA

SDA izdala rješenje za gradnju spomenika "Šajkača" pripadnicima vojske RS u Sižju kod Lukavca

Rješenje o gradnji spomenika potpisao Fikret Plavšić, tadašnji pomoćnik općinskog načelnika Dževada Mujkića

Piše: E. Skokić

1.3.2021

Na spomeniku imena osuđenih za genocid. E. Skokić

Spomenik „Šajkača“, koji je nedavno osveštan u Sižju kod Lukavca, na prostoru koji pripada Federaciji BiH, digao je mnogo prašine u Tuzlanskom kantonu. Aktuelni načelnik Lukavca Edin Delić (SD BiH) na društvenim mrežama je demantirao „krivi navod“ i objavio rješenje o dozvoli za gradnju spomenika koje je izdato 2013. godine.

Voditelj postupka

- Provjerom u dokumentaciji Općine ustanovili smo da je 16. januara 2013. godine (tri godine prije mog dolaska u Općinu Lukavac) izdala rješenje, koje možete pročitati, a izdato je za izgradnju spomenika palim borcima MZ Sižje '92.-'95. godina. Prema saznanjima prikupljenim do sada, nije bilo izdavanja druge dokumentacije od Općine Lukavac - napisao je Delić.

Prije izbora Delića za načelnika Lukavcem su vladali Stranka demokratske akcije (SDA) i njeni kadrovi, a rješenje o gradnji spomenika potpisao je Fikret Plavšić, tadašnji pomoćnik općinskog načelnika Dževada Mujkića. Na dokumentu se nalazi i ime Refika Aganovića, voditelja cijelog postupka.

Rješenje za gradnju spomenika izdato 2013. godine. Avaz

Iako Delić pripada SD BiH, ističe kako nema ništa protiv izdavanja ovakvog rješenja te da općinska administracija nije učinila ništa pogrešno.

-Možda bi dnevnopolitički bilo korisno napadati one prije i na takvim komparativima baviti se ovom temom koja itekako dotiče emocije velikog broja ljudi i može imati ozbiljne posljedice u smislu gubitka podrške većeg broja građana. Spomenik se ne podiže zločinu ili zločincima, već „poginulim borcima“. Ne implicira nikakvo umanjenje odgovornosti bilo koga ko je odgovoran niti veliča bilo čija zlodjela - istakao je Delić.

Strašni zločini

No, spomenik je podignut pripadnicima VRS, čije je kompletno rukovodstvo pravomoćno osuđeno za genocid i strašne zločine i pojedincima kao, primjerice, Vaskrsiju Goganoviću (rođen 1937.), koji je bio u koloni rezervista koji su 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta pokušali da zauzmu dio Tuzle. Dakle, Goganović nije poginuo u Sižju, već kao pripadnik agresorske vojske na tlu međunarodno priznate države.

Provjeriti imena na “Šajkači”

Na „Šajkači“ je još mnogo imena i prezimena koja se trebaju provjeriti jer neko ko je s Ozrena granatirao Lukavac i, recimo, Tuzlu 25. maja 1995. godine ne podliježe presumpciji nevinosti jer, kao što je poznato, ratni zločini ne zastarijevaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.