GRAČANICA

Organizirani „Dani Babića“: S Visa se ponovo orila pjesma

Manifestacija imala i humanitarni karakter jer se prikupljala pomoć za mladića Admira Salkića

Piše: H. Čalić

17.7.2021

Na izletištu se okupilo nekoliko stotina ljudi. H. ČALIĆ

Napokon je s poboljšanjem epidemiološke situacije došlo vrijeme da brojna udruženja i kulturno-umjetnička društva počnu s organiziranjem smotri kulturnog stvaralaštva.

Iz Babića, koje je 2. juna za Dan grada Gračanice za desetogodišnji rad nagrađeno najvećim priznanjem Zlatnom plaketom, na izletištu Vis-Sijedi krš, organizirali su 11 smotru „Dani Babića“.

Na tradicionalnu manifestaciju su stigli članovi udruženja iz Malešića, Pribave, Lukavice, Škahovice i Piskavice. Oni su uz mlade Babića zabavili nekoliko stotina ljudi koji su pristigli iz okolnih mjesta.

Manifestaciju „Dani Babića“ otvorio je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić te je naglasio da je dobro što se mladi organiziraju u udruženja i što uče naše tradicionalne bosanske igre i pjesme i na taj način čuvaju tradiciju.

Predsjednik MZ Aziz Bešić, predsjedniku UM „Sijedi krš“ Muharemu Šehiću uručio je zahvalnicu za dosadašnji rad.

Slične smotre nakon Visa bit će održane u Miričini i Doborovcima, a onda se sele u susjednu općinu Doboj-Istok. Na ovim manifestacijama realizira se i humanitarna akcija, na kojoj se prikupljaju sredstva za transplantaciju bubrega mladiću Admiru Salkiću iz Gračanice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.