UNSKO-SANSKI KANTON

USK: Parlamentarna većina sa SBB-om efikasno odradila prvu sjednicu

Održana redovna sjednica Skupštine

M. DEDIĆ

17.5.2016

Na početku jučerašnje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je održana dva dana nakon burne subote kada je na vanrednom zasjedanju rekonstruirana Vlada USK, novi ministar policije Said Makić (SBB) položio je svečanu zakletvu. Na vanrednoj sjednici svečanu zakletvu položili su Dragana Bajrić (SBB), nova ministrica zdravstva, i Samir Sedić (SDA), novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Uoči jučerašnje sjednice, Kolegij Skupštine povukao je tačku dnevnog reda o značajnim datumima, događajima i ličnostima u USK. Preostale tačke odrađene su i prihvaćene u rekordnom roku. 

Time je nova ojačana parlamentarna većina poslala poruku o efikasnijem radu u narednom periodu. Iako se očekivalo, opozicija nije poslala nijednu zvaničnu primjedbu klubovima poslanika. Tokom usvajanja dnevnog reda DF je tražio dopunu, tačnije izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, ali nisu imali većinu. 

Rasprave je bilo o konsolidiranom godišnjem obračunu i izvršenju budžeta USK za prošlu godinu. Zaključeno je da je akumulirani deficit budžeta tokom prošlih godina dostigao 69 miliona KM. Parlamentarni blok SDA - SBB - A-sda pokazao je jedinstvo kada su dvotrećinskom većinom usvojeni izvještaji za prošlu i programi rada za ovu godinu domova zdravlja u Sanskom Mostu, Ključu i  Cazinu. 

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini USK Nijaz Kadirić, odgovarajući na pitanja novinara o ulasku Saveza za bolju budućnost u izvršnu vlast, rekao je:

- SBB će zasigurno biti faktor odgovornog i kvalitetnog rada u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i u tom smislu naši ministri imaju punu podršku da u svojim resorima naprave pozitivne pomake.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.