UNSKO-SANSKI KANTON

Šefikov mali muzej starina privlači brojne radoznalce

Hobi penzionera iz Starog Majdana

M. DEDIĆ

14.7.2016

Penzioner Šefik Vojniković iz Starog Majdana kod Sanskog Mosta sada ima dovoljno vremena da duge dane prekraćuje prikupljanjem starih predmeta koji bi završili na deponijama. Proteklih godina Vojniković je uspio sakupiti zbirku tradicionalnih predmeta, sprava i alata.

Obilazio sela

Neke je postavio u dvorištu porodične kuće. Kaže da mu je želja da na ovakav način očuva sjećanje na to kako je život na ovim prostorima izgledao u prošlosti.

- Kada sam sve ovo započeo, ljudi su mi sami donosili stare predmete koje su čuvali ili ih namjeravali baciti, jer im nisu trebali. Potom sam obilazio susjedna sela i od tamošnjih domaćina sakupljao starine. Sada je sve to izloženo na jednom mjestu - priča Vojniković, koji uživa u ovom hobiju.

Dodaje da je sakupljene predmete brižljivo čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost. U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile u obližnjim rudarskim oknima, poznata glinena grnčarija iz sela Demiševci, poljoprivredne alatke i mnogi drugi predmeti. 

Vojniković nam pokazuje glomazni telefonski aparat i kaže da se radi o aparatu starom više od 70 godina. Ono što je zanimljivo jeste da je telefon ispravan i vlasnik ga upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji. Kaže da se u posljednje vrijeme pročulo za njegovu zbirku i da ga posjećuju brojni radoznalci. 

- Razgledaju sve s velikom pažnjom. Često mi kažu da tu ima predmeta kojih se ne bi postidio ni neki veliki muzej - ponosan je Vojniković.

vojnikovic-sa-telefonom

Koristi telefon star 70 godina

Muzički studio

Velika ljubav ovog Majdanca je tehnika i cijeli život je proveo radeći s njom u nekolicini preduzeća. Dugo vremena radio je kao električar u nekadašnjoj Drvnoj industriji „Sana“, a više godina proveo je radeći u Austriji. U svom porodičnom domu, kako ističe, upotrebljava mnoštvo aparata, a posjeduje i vlastiti muzički studio. 

Mnogo putuje 

Otkako mu je, prije devet godina, umrla supruga, Vojniković je sam i mnogo više putuje. Obišao je brojne zabačene kutke Bosne i Hercegovine interesirajući se za život ljudi. Trenutke kod kuće voli provoditi u druženju s prijateljem Ismetom Bešićem, a kada ih ponese dobro raspoloženje, krene i pjesma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.