UNSKO-SANSKI KANTON

Cazin: Obilježena 40. godišnjica rada i postojanja Dječijeg obdaništa "Hasnija Omanović"

U odgojno-obrazovnoj ustanovi bilo svečano i veselo

S. J.

14.12.2016

U povodu obilježavanja 40. godišnjice postojanja i rada Dječijeg obdaništa "Hasnija Omanović" iz Cazina, u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi bilo je svečano i veselo. Organizirano je niz prigodnih sadržaja, a mališani obdaništa su uz pomoć svojih odgajateljica organizirali priredbu, kojoj je prethodilo tradicionalno i simbolično rezanje rođendanske torte.

Trenutno je u obdaništu 125 polaznika, koji su uživali u rođendanskom slavlju.

rodjendanska-torta

Rođendanska torta za 40 godina rada

- Razdoblje od 40 godina jeste dugo i u njemu smo stvarali identitet i kulturu ustanove, zasnovane na savremenim saznanjima i dostignućima na području pedagogije i ranog predškolskog uzrasta, te smo na najbolji način pripremali djecu za nova školska razdoblja. Nije bilo lako, ali zahvaljujući razumijevanju i velikoj saradnji sa roditeljima, školama i društvenom zajednicom, postigli smo uspješan razvoj naše ustanove - rekla je Sabina Dizdarević, direktorica Dječijeg obdaništa "Hasnija Omanović" u Cazinu.

Među prvim zaposlenicima ove ustanove bila je Zulka Hadžalić, koja se četiri decenije brinula o ekonomskom poslovanju ove ustanove, ali i svjedočila predškolskom odgoju 37 generacija.

- Ponosna sam što zajedno sa ovom ustanovom proslavljam 40 godina postojanja i rada, gdje sam provela svoj radni vijek. Bilo mi je zadovoljstvo raditi ovdje sa najmlađim generacijama, od kojih su mnogi danas roditelji i svakodnevno se susrećemo, te prisjećamo tih davnih godina - kazala je Zulka Hadžalić.

sabina-dizdarevic

Sabina Dizdarević, direktorica obdaništa

Gradnja objekta

Izgradnja Dječijeg obdaništa u Cazinu počela je 1975.godine, a sredstva za izgradnju i nabavku opreme obezbjeđena su iz tadašnjeg Fonda za neposrednu dječiju zaštitu.

Njegovim ukidanjem krajem iste godine, sredstva za izgradnju obezbjeđivala je Interesna zajednica za socijalnu i dječiju zaštitu. Radove su izvodili preduzeće "Krivaja" iz Zavidovića i Zanatsko preduzeće "Rad" iz Cazina, a oprema je nabavljena od više preduzeća.

Iako je zvanično otvaranje upriličeno 2.septembra 1976.godine, obdanište je počelo sa radom 13.decembra iste godine, zbog čega se na taj datum i obilježava godišnjica ove predškolske ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.