UNSKO-SANSKI KANTON

Na sjednici Gradskog vijeća Bihać: Gradonačelnik povukao tačku o poskupljenju vode

Gradsko vijeće Bihać: Bez političke volje za promjenu tarife

Piše: I. N. Š.

28.12.2017

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća povukao je s dnevnog reda prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na tarifni sistem i cijene individualne komunalne potrošnje snabdijevanja vodom za piće, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Razlog povlačenja je nepostojanje političke volje, s obzirom na to da mu je veći broj vijećnika kazao da nisu za to da se u narednom periodu mijenja tarifni sistem i poveća cijena vode. 

Ipak, Fazlić je dodao da će do povećanja morati doći u narednom periodu, jer se iz godine u godinu u „Vodovodu“ stvaraju novi gubici u poslovanju. Međutim, uz dodatne kilometre kanalizacione mreže, tu je i nova usluga, pročišćavanje otpadnih voda grada Bihaća, koje je donedavno bez pročišćavanja  ispuštano u rijeku Unu. 

S tim se ne slaže Dinko Bećirspahić, predsjednik Kluba SBB-a u Gradskom vijeću, koji, između ostalog, kaže da se gubici moraju sanirati na drugi način.

- Argumente kojima oni pravdaju poskupljenje mi ne možemo prihvatiti i građanima dati još jedan dodatni namet u ovom teškom vremenu. Ako ćemo biti iskreni prema ovom preduzeću i građanima, onda moramo razgovarati o višku zaposlenih i o gubicima vode i na taj način gledati da napravimo uštede, odnosno da saniramo te gubitke i dovedemo preduzeće u pozitivno poslovanje - istaknuo je Bećirspahić.

SBB će podržati održive projekte

Bećirspahić rješenje vidi u primjeru zeničkog vodovodnog preduzeća, koji su instalirali protočnu hidrocentralu, čime su pokrili troškove električne energije. On dodaje da će SBB podržati slične prijedloge, gdje će se praviti održivi projekti koji će dovesti do pozitivnog pomaka u „Vodovodu“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.