PROBLEMI

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić: Zahtijevamo veći angažman kantonalnih i hitnu reakciju državnih organa

S. TULIĆ

18.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Nakon niza sastanaka i dogovora s kantonalnim vlastima, dolaska ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u Krajinu, sastanka u Sarajevu kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, doneseni su mnogi zaključci i planovi. Međutim, njihova provedba na terenu kasni, a situacija u gradu Bihaću je sve ozbiljnija. Povodom toga danas je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sazvao konferenciju za medije. 

Pohvalio akciju policije

 - Ovom prilikom želim još jednom skrenuti pažnju i pozvati državne organe, koji su svjesni da Grad nema nikakve ovlasti po tom pitanju, da je evidentno da problem migranata u Bihaću poprima veće razmjere, da država nije organizirala njegovo efikasno rješavanje, da je pred nama turistička sezona, da grad trpi velike štete i da zahtijevamo njihovu hitnu reakciju - rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić na početku pres-konferencije. 

On je pohvalio jučerašnju akciju policije, tj. pretrese koji su izvršeni na lokacijama gdje se nalaze migranti i dodao da smatra da je takve akcije potrebno redovno provoditi. Spomenuo je da je na ranijim sastancima s kantonalnim vlastima postojala određena vrsta dogovora o prisutnosti pripadnika policije u gradu koji bi migrante usmjeravali ka Borićima, ali na terenu je vidljivo da to nije tako. 

- Jasno je da su većina njih dobri ljudi koje je zadesila nesreća kakvu ne bismo poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma i mržnje nije u duhu ovog grada, ali, svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delinkvenciji, zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP USK nema dovoljno kapaciteta za to, neka se uključe federalna policija i SIPA da bi se građani osjećali sigurnije i radi prevencije nemilih događaja poput onog u Velikoj Kladuši - kazao je Fazlić. 

Gradonačelnik je zahvalio Crvenom križu grada Bihaća koji svakodnevno priprema 750 obroka za migrante svaki dan, pružaju im prvu pomoć, informiraju i oblače, ali je izrazio svoju bojazan da će ta brojka ubrzo dostići nivo s kojim se Grad Bihać i Crveni križ grada Bihaća neće moći nositi. 

- Da bi izbjegli šatore u Gradskom parku, Grad Bihać je prije nekoliko mjeseci samoinicijativno osigurao kakvu-takvu lokaciju za smještaj migranata u Borićima i zahvaljujući prvenstveno Crvenom križu Bihaća koji Grad finansira, IOM-u i brojnim nevladinim organizacijama i pojedincima, glavnina njih se nalazi tamo i imaju svakodnevnu prehranu. Do prije nekoliko dana imali su i zdravstvenu zaštitu, ali se Dom zdravlja povukao iz tog posla - kazao je Šuhret Fazlić, dodavši da mu nije poznato je li razlog povlačenja Doma zdravlja finansijske ili neke druge prirode jer se radi o kantonalnoj ustanovi.

Izostala obećana pomoć

Podsjećamo, prije desetak dana održan je zajednički sastanak kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u Sarajevu, međutim, od tog dana do danas bez značajnih pomaka vode se rasprave o novoj lokaciji za smještaj migranata u Velikoj Kladuši predloženoj od Vlade USK. 

- Građani Bihaća su pokazali visok nivo humanosti i tolerancije i mi ćemo u tom duhu nastaviti koliko god bude u našoj moći, ali mi pokrivamo samo humani aspekt ove priče. Pomažu nam IOM, javne kuhinje Imaret i Merhamet te druge humanitarne organizacije i pojedinci. Kada su institucije u pitanju, za sada je značajnu pomoć u robi jedino dostavila Islamska zajednica BiH i Bihać, a obećana sredstva od Vlade USK i Ministarstva sigurnosti nismo dobili - kazao je sekretar Crvenog križa grada Bihaća Selam Midžić. 

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća, te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broj borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća. 

- Osim iscrpljenosti, osjećamo se i nesigurno jer ne postoji organiziran sistem od Ministarstva sigurnosti kako znati ko ulazi, a ko izlazi iz ovog privremenog centra. Krajišnici sigurno poštuju ovu državu, ali tražimo da se ovaj problem počne tretirati s punom pažnjom jer nezamislivo je da se lokalne zajednice poput Bihaća ili Velike Kladuše i Crveni križ, odnosno humanitarne organizacije same nose s problemom svjetskih razmjera - kazao je predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić.

                                                                                                                 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.