Premijer USK: Migrantske porodice s djecom bit će izmještene u hotel "Sedra"

ODLUKE

Premijer USK: Migrantske porodice s djecom bit će izmještene u hotel "Sedra"

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je i danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje trebaju biti realizirane kako bi se prioritetno izmjestila djeca i porodice s djecom iz improviziranih prihvališta za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši.

- Jučer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisala dogovor s vlasnikom hotela "Sedra", gdje će biti premještene porodice s djecom. Prema najavama IOM-a, premještanje bi trebalo početi u ponedjeljak - kazao je premijer Rošić, koji predsjedava Operativnom grupom.

Hazim Kapić, ministar zdravstva i socijalne politike USK, kaže da će prvo biti izvršene pripreme prostorija hotela za prihvat porodica, a nakon toga će ljekarski timovi izvršiti preglede svih budućih korisnika smještaja.

- Šta se tiče potencijalne lokacije za kontrolirani prihvatni centar u Medenom Polju, u općini Bosanski Petrovac, jučer su predstavnici međunarodnih organizacija i Ministarstva sigurnosti BiH razgovarali na tu temu s načelnikom Zlatkom Hujićem. On je protiv toga da se privremeni smještaj za migrante napravi na prostoru ove općine, čak i ako se radi o mjestu udaljenom od svih većih naselja. Meni je žao što među općinama nema dovoljno solidarnosti. Toliko smo u protekle dvije godine slušali o saradnji općina i gradova na području USK i prvom prilikom kad treba pomoći gradonačelniku Bihaća, onda niko ne želi biti dio rješenja. Pritom niko ne vidi da se sutra problem može preliti i u ostale gradove.

- Vladi Unsko-sanskog kantona je, prije svega, stalo da se problem što prije riješi. Ovo i je zajednički problem cijelog kantona. Zato sam opet pozvao gradonačelnike i načelnike na sastanak u ponedjeljak i nastavit ću posredovati u postizanju dogovora. Potrebna nam je koordinacija i ja ću insistirati na saradnji svih lokalnih zajednica - kazao je premijer Rošić te dodao da je u komunikaciji s predstavnicima državne vlasti koje će, nakon postizanja dogovora o lokaciji za kontrolirani prihvatni centar, van urbanih zona gradova, preuzeti odgovornost finansiranja i brige o tom centru.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH