PROJEKTI

Uspješna saradnja Ministarstva obrazovanja USK i „Save the Childrena“

Cilj projekta je omogućiti svoj djeci predškolski odgoj i obrazovanje

Arhiv

Fena

23.8.2018

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i organizacija „Save the Children“ u BiH potpisali su danas memorandum o saradnji, u okviru projekta jačanja socijalnog uključivanja – „Jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana 2016-2018”.

Cilj projekta je omogućiti svoj djeci predškolski odgoj i obrazovanje, u skladu s Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH. Za ovaj projekt ''Save the Children'' će osigurati finansijsku podršku od 151.000 KM.

- Ovo je zapravo proces u koji smo ušli prepoznavajući značaj predškolskog odgoja i obrazovanja. Najbitnije je spomenuti da ćemo, osim kompletnog opremanja centara i jedinica za rani rast i razvoj, u svim gradovima i općinama USK uraditi i obuku nastavnog kadra koji će realizirati taj program - istakao je direktor implementacije programa u organizaciji "Save the Children" Ahmed Pjano.

Iz resornog kantonalnog ministarstva napomenuli su da izuzetno značajnim projektom u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja zapravo se samo nastavlja uspješna saradnja s organizacijom „Save the Children“.

- Konkretno, u školskoj 2018./2019. godini otvorit ćemo osam centara u svim gradovima i općinama te 15 jedinica ili učionica za obavezni predškolski odgoj i obrazovanje - rekla je Albijana Trnavci iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Inače, projektom bi u ovoj godini trebalo biti obuhvaćeno 250 djece predškolskog uzrasta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.