ALARMANTNO

Snijeg zameo šatore, migranti se smrzavaju pod vedrim nebom

U kampu „Trnovi“ u Velikoj Kladuši boravi 350 migranata

Katastrofalno stanje u kampovima

A. Č.

20.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Nakon prvog snijega u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje još nije regulirano pitanje smještaja nalaze se „pod vedrim nebom“. Zimu su dočekali u nekoliko improviziranih kampova i punktova i borave u nehumanim uvjetima. 

Nebriga i osuda

U katastrofalnom stanju je kamp „Trnovi“ u Velikoj Kladuši, gdje oko 350 migranata boravi u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je nakon snježnih padavina alarmantno, a migranti se snalaze kako znaju i prepušteni su sami sebi.

Ni u ključkoj općini stanje nije ništa bolje. Iz Crvenog križa Ključ jučer su objavili fotografije šatora u kojima su migranti prespavali prethodnu noć.

- Ovo više nije migrantska kriza, ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 prenoćilo je doslovno u vodi. Na ovom mjestu takav je teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prijevoz, ali bezuspješno - navodi se na Facebook stranici Crvenog križa Ključ.

Nema rješenja

Dodali su da redovno izvještavaju o ovim i sličnim problemima, ali na pomolu nema nikakvog rješenja ovog problema.

- I pored naših maksimalnih napora da pomognemo migrantima, sve se svodi na podjelu lanč-paketa i prvu pomoć bolesnima – poručili su iz CK Ključ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.