PRIJEDOR

Mladi s posebnim potrebama iskazuju svoju kreativnost

Dio projekta „Prošetaj sa mnom kroz grad“

S korisnicima centra radi slikarka Dobrijević. M. Zgonjanin

Piše: M. ZGONJANIN

25.11.2018

Korisnici Dnevnog centra „Neven“ iz Prijedora, udruženja koje okuplja djecu i omladinu s posebnim potrebama i njihove roditelje, posljednja dva mjeseca jednom sedmično okupirani su slikanjem. Rade u „ Malim školama slikanja“ koje su dio projekta pod nazivom „Prošetaj sa mnom kroz grad“. 

Razvoj vještina 

Vesna Berić, predsjednica ovog udruženja, kaže da su slikarske radionice izuzetno posjećene.

- S korisnicima Centra, ali i djecom iz „Sunca“ koja ovdje dolaze poslije škole, radi akademska slikarka Marija Dobrijević. Naučili su razne tehnike, neke njima potpuno nove, kao crtanje ugljenom, potom pastelom, akvarel tehnikom, a sad trenutno rade akrilom. U projektu su realizirane i radionice koje potenciraju i razvoj životnih vještina, poput komunikacije i slično - kaže Berić.

Dodaje da je ovo jedan od najzanimljivijih projekata od osnivanja „Nevena“ koji je u potpunosti zainteresirao korisnike.


Radionice su dobro posjećene. M. Zgonjanin

- Umjesto sat-dva, koliko traju radionice, oni obično ostaju duplo duže. Na licima djece vidljivo je oduševljenje, ali i emocije koje pokazuju tokom slikanja. O druženju da ne govorimo - kaže Berić.

Najbolji radovi

Svake nedjelje biraju se najbolji radovi koje će Prijedorčani moći vidjeti na izložbi koja će početkom decembra, uz Dan invalidnih lica, biti organizirana u Muzeju Kozare.

Udruženje „Neven“ ima 386 članova, a u dnevnom boravku 37 od najmlađeg uzrasta do punoljetnih korisnika.

Rad Savjetovališta

U „Nevenu“ postoji i Savjetovalište za djecu sa smetnjama u razvoju. Ovaj projekt se realizira pod pokroviteljstvom Grada.

- Razmjenjujemo iskustva i uz pomoć stručnih osoba, socijalnih radnika i defektologa, pokušavamo da premostimo probleme koje imamo. Shvatamo da nismo napušteni - kazala je Berić i naglasila da „Neven“ funkcionira uglavnom uz pomoć brojnih prijatelja Udruženja koji mu pomažu na sve moguće načine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.