BIHAĆ Priprema prijedloga konkretnih rješenja

Danas sastanak federalnih zastupnika iz USK o migrantskoj krizi

Učešće potvrdili i predstavnici kantonalne i gradske vlasti

Fena
26.04.2019 08:29

Danas sastanak o migrantskoj krizi

Foto: Arhiv

Radni sastanak federalnih zastupnika sa područja Unsko-sanskog kantona na temu migrantske krize bit će održan danas u Bihaću. Cilj sastanka je priprema prijedloga konkretnih rješenja kojima bi Federacija Bosne i Hercegovine mogla doprinijeti rješavanju ovog problema s kojim se krajiške općine i gradovi suočavaju već više od godinu dana.

Osim zastupnika, svoje učešće potvrdili su i predstavnici Vlade USK, MUP-a USK, Grada Bihaća i drugih institucija koje u ovom trenutku nose najveći teret krize.

- Zaključke današnjeg sastanka sa prijedlozima konkretnih rješenja zajedno ćemo uputiti kolegiju Predstavničkog doma koji bi trebao zasjeda naredne sedmice. Kasnije će je na vanrednoj sjednici razmatrati Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Iako Federacija po pitanju migrantske krize ima najmanje nadležnosti od svih nivoa vlasti, želimo kao prvi pružiti USK konkretnu pomoć i pokazati Krajišnicima da nisu sami - rekao je inicijator sastanaka zastupnik, Hamdija Abdić.

On je još ove sedmice uputio Predstavničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se Bihaću i Velikoj Kladuši obezbijedilo posebne koeficijente za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom: 0,20, odnosno 0,03. Navedena sredstva bi se obezbijedila solidarnom raspodjelom finansiranja funkcija svih kantona.

Tagovi

Migranti Bihać

Komentari

NA VRH