CAZIN

Grad i zvanično očišćen od mina

Priobalni dio Une ispod naselja Miostrah u budućnosti će, najvjerovatnije, postati turistička destinacija ili za razvoj ekstremnih sportova

I unska strana ispod Miostraha je očišćena od mina. S. JAPIĆ

Piše: S. JAPIĆ

4.7.2019

Zvaničnom primopredajom očišćene unske strane na području Mjesne zajednice Miostrah okončan je proces deminiranja na području grada Cazina.

- Priveli smo kraju čišćenje ovog područja u MZ Miostrah i izvršili smo primopredaju očišćene površine od skoro 90.000 kvadratnih metara. Reduciranjem i čišćenjem otklonili smo sumnju na 280.000 kvadratnih metara površine koja je bila zagađena minama i nije se mogla koristiti - rekao je Senad Ždralić, koordinator deminiranja na području Cazina.

Pronađena mina

Nakon čišćenja od mina, priobalni dio Une ispod naselja Miostrah u budućnosti će, najvjerovatnije, postati turistička destinacija.

- Na ovoj lokaciji pronađena je jedna mina, dok je na šest lokacija pronađena naznaka miniranosti. Pronađeno je više komada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) tako da je 99,9 posto sumnje na zagađenost minama ovog područja sada otklonjena. Možda se u još nekim prikrajcima može naći odbačenog NUS–a, ali to nije minski sumnjivo područje. Mi ćemo ovaj dio sada moći slobodno predložiti lokalnoj zajednici za turističku atrakciju ili, eventualno, za razvijanje nekih ekstremnih sportova. Grad Cazin imat će opredjeljenje u kojem će smjeru ići dalje kad je u pitanju ova lokacija, koja je izuzetno atraktivna, jer se nalazi uz rijeku Unu – naglasio je Ždralić.

IPA fondovi

Svjesne da bez vlastitih ulaganja neće biti ni donatorskih sredstava, lokalne vlasti maksimalno su se tokom posljednje dvije decenije posvetile aktivnostima koje su doprinijele bržem završetku procesa deminiranja na ovom području.

Zahvaljujući izdvajanju sredstava iz gradskog budžeta, osigurana su i donatorska te sredstva iz IPA fondova, zahvaljujući čemu je proces deminiranja na području Cazina i zvanično završen.


Zvanična primopredaja nakon očišćenog terena. S. JAPIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.