CAZIN

Privremeno zabranjen rad Visoke međunarodne škole i Centra VITA plus

Pripadnici Sudske policije FBiH doveli i uhapšenog Admira Hadžipašića

Centar „Vita Plus“: Izdavanje lažnih diploma. Avaz

Piše: E. N.

5.12.2019

Nakon što je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK Damir Omerdić privremeno zabranio rad Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje odraslih VITA plus za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, kantonalni inspektori jutros su zapečatili ove ustanove.

Osim kantonalne inspekcije, ovom događaju su prisustvovali i pripadnici Sudske policije FBiH, koji su u centar doveli i uhapšenog Admira Hadžipašića, vlasnika Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin.

Podsjećanja radi, njega i još nekolicinu osumnjičenih su 13. novembra uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), stavljajući im na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa, pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, kao i diplome za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, a zauzvrat primali novac, čime su stekli veliku protupravnu finansijsku korist.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je, provodeći istragu u proteklih pet mjeseci, uspjelo dokumentirati više od 300 izdatih lažnih diploma u spomenutoj školi i centru.

Admir Hadžipašić je vlasnik Centra VITA plus Cazin, koji je osnovao 22. januara 2014. godine i posjedovao je odobrenje za rad izdato od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.