ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Kultura dijaloga ključni faktor u izgradnji mira

Zaključak je okruglog stola koji je održan u Usori

Fena

9.6.2016

Kultura dijaloga ključni je faktor u izgradnji mira i zajedničkog života, zaključak je okruglog stola koji je danas održan u Usori u okviru Projekta PRO-budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Učesnici smatraju da se slušanjem drugih i otvorenošću prema drugima smanjuju predrasude te da to doprinosi boljem razumijevanju mišljenja i iskustva drugih.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić Feni je kazao da okrugli stolovi pokazaju da je ljudima stalo do dijaloga i zajedničkog života, a da su to danas pokazali i u Usori.

- Politika je prepreka koja često izjavama, pravdajući zaštitom vitalnih nacionalnih interesa pokušava pokvariti te odnose, ali ono što je najbitnije je da ljudi istinski žele graditi budućnost - istakao je Šehić.

Projekt PRO-budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) implementira Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u BiH.

Šehić je kazao da će projekt nastaviti sa svojom aktivnostima, a da je želja onih koji ga realiziraju da postane filozofija života.

Svrha okruglih stolova u okviru PRO-Budućnost projekta je pružiti mogućnost građanima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive ''drugih'' i ostvare saradnju na aktivnostima koja mogu izgraditi mir i povjerenje u lokalnim zajednicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.