ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Građani protiv izgradnje benzinske pumpe i peletarnice

Održana javna rasprava

N. BRADARIĆ

18.6.2016

„Ne želimo zagađivače u blizini naših kuća. Nismo protiv otvaranja novih radnih mjesta, ali na pogodnijim lokacijama!, poručili su ovo građani tokom javne rasprave koja je održana nakon zahtjeva firme „Transey“ za izgradnju benzinske pumpe te pilane, briketarnice i peletarnice u sjevernom dijelu Maglaja na parcelama koje su u vlasništvu ove firme. 

Građani su naglasili da im ne treba ekološka bomba pored kuća i četvrta benzinska pumpa u gradu. Tvrdili su da bi izgradnja pogona za preradu drveta, gotovo u centru grada, imala poguban utjecaj na njihovo zdravlje, a predstavljala bi i veliku opasnost od požara.

omer-mulaomerovic

Mulaomerović: Potpisana peticija

Kako prema postojećem Regulacionom planu Maglaj centar – sjeverni dio, na ovom području nije predviđena izgradnja nikakvih postrojenja koji su zagađivači, građani su tražili i strogo pridržavanje toga. 

Omer Mulaomerović, predstavnik građana, tvrdi da je 100 građana koji žive u četiri ulice već potpisalo peticiju protiv izgradnje, a ukoliko bi došlo do realizacije projekata, najavili su i građansku neposlušnost.

muhamed-hrnjic

Hrnjić: Volja građana

Muhamed Hrnjić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za privredu i prostorno uređenje, naglasio je da nije protiv investicija i upošljavanja novih radnika, ali da treba ispunjavati zakonske uvjete i poštovati volju građana. 

Konačan stav

Na osnovu mišljenja građana, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK trebalo bi dati konačan stav jer je nadležno za izdavanje urbanističke saglasnosti za građenje ovih objekata i puštanje u rad samo ako imaju okolinsku dozvolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.