MUP ZDK: Novogodišnja konferencija i druženje s novinarima

D. PAŠALIĆ
26.12.2017 16:13

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) policijski komesar Semir Šut, zajedno sa saradnicima, održao je novogodišnju pres-konferenciju i upriličio druženje sa novinarima u znak dobre i kvalitetne saradnje koja je obilježila ovu godinu.

Tokom svog obraćanja, policijski komesar izrazio je zahvalnost medijima na profesionalnom radu, blagovremenom i korektnom praćenju i izvještavanju o svim aktivnostima koje je Uprava policije poduzimala na dokumentovanju i rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela, posebno onih najtežih, i procesuiranju izvršilaca istih, a sve s ciljem objektivnog i tačnog informiranja javnosti i zajednice.

Također, komesar Šut je iskoristio priliku i kratko prezentirao stanje sigurnosti na području ZDK u 2017. godini, i to kroz prikaz podataka iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja, te podataka o najznačajnijim aktivnostima, policijskim akcijama i ostvarenim rezultatima.

- Aktuelni parametri dobiveni izvršenom analizom stanja u oblasti kriminaliteta, ukazuju na činjenicu da je broj krivičnih djela smanjen za 573 krivična djela, odnosno za 20,2 posto, te da ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 74,7 posto i ista je povećana za 7,8 posto, što predstavlja vrlo dobar rezultat u odnosu na isti period prethodne godine – kazao je Šut.

Ovim parametrima o unapređenju stanja u oblasti kriminaliteta, dodao je komesar Šut, svakako su doprinijele opsežne policijske akcije koje su rezultirale hapšenjem većeg broja osumnjičenih osoba, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela.

Kako je u prezentaciji konstatirano, ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira  manji je za 318 slučajeva ili za 11,5 posto. Također je utvrđeno da je zabilježen smanjen broj počinilaca prekršaja javnog reda i mira za 376 osoba ili za 12,1 posto, te da su zabilježene i manje posljedice u smislu povrijeđenih osoba i taj broj je smanjen za 110 osoba ili za 25 posto.

- Kada je u pitanju segment sigurnosti saobraćaja, evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 612 nezgoda, odnosno za 13,6 posto, a broj smrtno stradalih je manji za 17 osoba, odnosno 44,7 posto - istakao je Šut.

U svom izlaganju, komesar Šut je pojasnio da je navedeno smanjenje rezultat velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog prevetivnog rada i djelovanja, sprovedenih kampanja i velikog broja pojačanih akcija, koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu sa izvršenim procjenama.

Prilikom prezentacije, Šut je još naglasio da prezentirani podaci mogu biti bolji i da će se u narednom periodu poduzeti konkretne mjere i radnje, koje su rezultat određenih analiza i procjena, s ciljem poboljšanja postojećeg stanja i postizanja još boljih rezultata.

NA VRH