ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Više od 300 sindikalaca sutra na protestima pred Parlamentom FBiH

E. D.

23.1.2018

Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ZDK održao je danas pres-konferenciju u Zenici na kojoj su iznesene primjedbe na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, o kojem će biti raspravljano na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma FBiH.

Kako je rekao Mirnes Isaković, predsjednik KO SSSBiH ZDK, tri su ključna zahtjeva za prijedlog novog zakona o PIO.

- Opći uvjet za sticanje prava na penziju treba ostati 40 godina penzionog staža, nezavisno od godina starosti, a ne 40 godina staža osiguranja, kako se predlaže. S tim da se posebni staž, odnosno, vrijeme provedeno u odbrani zemlje vrednuje s jednim bodom po godini, a ne pola kako je sada – rekao je Isaković.

Drugi zahtjev, kako je rekao Isaković, je brisanje člana 143. u Prijedlogu zakona, koji predviđa drastično umanjenje penzija kod prijevremene penzije. Kao treći zahtjev zatraženo je da se lični koeficijent radnicima iz realnog sektora određuje na osnovu prosječne plaće realnog sektora, a ostalim radnicima na osnovu njihovog prosjeka plaća.

Isaković je dodao da će oni pred zgradom Parlamenta FBiH sutra organizirati proteste na koje će doći više od 300 predstavnika SSSBiH i granskih odbora.

Isaković je na današnjoj pres-konferenciji izrazio i solidarnost s radnicima "Željezare" Zenica i podržao njihove zahtjeve te pozvao Fadila Novalića, premijera FBiH, da ispuni svoja obećanja koje je dao ovim radnicima i sindikatu metalaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.