"ArcelorMittal" Zenica će zaposliti dio učenika koji su radili praksu

RADNA MJESTA

"ArcelorMittal" Zenica će zaposliti dio učenika koji su radili praksu

Čelnici kompanije "ArcelorMittal" Zenica danas su bili domaćini velike grupe učenika Mještovite srednje industrijske škole Zenica i Srednje mješovite škole "Mladost" Zenica, koji obavljaju stručnu praksu u ovoj kompaniji, u kojoj su bili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović i direktori ovih škola.

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica ove je godine osigurala stručnu praksu za 32 učenika, u skladu s ugovorima koje je zaključio s predstavnicima ovih škola. Današnji sastanak je iskorišten i za razmjenu iskustava te dogovor za organizaciju stručne učeničke prakse u narednoj školskoj godini.

Generalni direktor "ArcelorMittala" Biju Nair istakao je mogućnost da se dio učenika koji su obavljali praksu i zaposli nakon uspješno završene srednje škole te naglasio da bi minimalno 50 posto ovih učenika trebalo dobiti posao u AMZ-u.

- Podržavamo nastojanja i pohvaljujemo kao primjer uspješne saradnje srednjih škola i kompanije "ArcelorMittal" te pozivamo i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvalitetniju praksu za učenike i svoje buduće radnike - kazao je ministar Sinanović.

On je inicirao i otvaranje tzv. tehnoloških centara za praktičnu obuku, u kojima bi praksu stjecali kako redovni učenici tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije, koja se provodi kroz programe na području Zeničko-dobojskog kantona.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH