RADNA MJESTA

"ArcelorMittal" Zenica će zaposliti dio učenika koji su radili praksu

Fena

20.4.2018

Čelnici kompanije "ArcelorMittal" Zenica danas su bili domaćini velike grupe učenika Mještovite srednje industrijske škole Zenica i Srednje mješovite škole "Mladost" Zenica, koji obavljaju stručnu praksu u ovoj kompaniji, u kojoj su bili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović i direktori ovih škola.

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica ove je godine osigurala stručnu praksu za 32 učenika, u skladu s ugovorima koje je zaključio s predstavnicima ovih škola. Današnji sastanak je iskorišten i za razmjenu iskustava te dogovor za organizaciju stručne učeničke prakse u narednoj školskoj godini.

Generalni direktor "ArcelorMittala" Biju Nair istakao je mogućnost da se dio učenika koji su obavljali praksu i zaposli nakon uspješno završene srednje škole te naglasio da bi minimalno 50 posto ovih učenika trebalo dobiti posao u AMZ-u.

- Podržavamo nastojanja i pohvaljujemo kao primjer uspješne saradnje srednjih škola i kompanije "ArcelorMittal" te pozivamo i druge privredne subjekte iz lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona da otvore vrata za učenike i da zajedno sa srednjim školama organiziraju što je moguće kvalitetniju praksu za učenike i svoje buduće radnike - kazao je ministar Sinanović.

On je inicirao i otvaranje tzv. tehnoloških centara za praktičnu obuku, u kojima bi praksu stjecali kako redovni učenici tako i odrasli tokom procesa prekvalifikacije, koja se provodi kroz programe na području Zeničko-dobojskog kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.