ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Maglaj: Ozvaničen završetak radova na rekonstrukciji sistema ulične rasvjete

N. Br.

23.5.2018

U Maglaju je ozvaničen završetak radova povećanja energetske efikasnosti kroz rekonstrukciju sistema javne rasvjete u gradu.

Modernizacija javne rasvjete tako je doprinijela smanjenju javnih troškova, zaštiti okoliša te većoj sigurnosti stanovnika. 

Radovi su izvedeni u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda UNDP, uz finansijsku podršku vlade Švedske, Općine Maglaj i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ukupna vrijednost realiziranih radova je, kako se procjenjuje, 180.000 KM.


Ulična rasvjeta je izuzetno važan projekt za općinu Maglaj, naglasio je načelnik Mirsad Mahmutagić. U prvoj fazi pokriveno je područje grada, Starog grada, dio Omerdinog Polja i Bijele Ploče te uže područje Novog Šehera. 

Postavljeno je 705 LED rasvjetnih tijela, ostvarena je ušteda sa 80 na 20 kW, a na mjesečnom nivou to znači uštedu od 3.000 KM. Novim sistemom ulične rasvjete pokrivena je polovina općine, a nastavak projekta trebao bi koštati manje jer će se ugraditi rasvjetna tijela manje snage. 

Svečanosti u Maglaju prisustvovali su Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, Sukrob Košmukhamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov), zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a te predstavnici resornih ministarstava na entiteskom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.