ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zlatna groznica u BiH: Strana kompanija otkrila dragocjene metale, ulažu 10 miliona eura u megaprojekt u Varešu

Ilustracija

Dnevnik.ba

20.6.2018

Strana kompanija ''Adriatic Metals'' na prostoru Vareša otkrila je izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala, nakon čega su se dionice ove firme udvostručile, prenosi ''The West Australian''.

Prema saopćenju kompanije iz probnih bušotina, izvađeni su uzorci rude opisanih kao "koktel visokokvalitetnih minerala".  

Na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži: 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 0,9 posto bakra, 7,7 posto olova, 10,8 posto cinka i 46 posto barita.

- Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizirani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala - rekao je predsjednik kompanije ''Adriatic Metals'' Žeran Haris (Geraint Harris).

Kompanija ''Adriatic'' se nada da će ovi rezultati ukazati na ekonomsku isplativost otvaranja rudnika nekih od pronađenih minerala: zlata, srebra, olova, cinka, barita.

Kako neslužbeno saznaje portal Dnevnik.ba, firma je uložila 10 miliona eura u istraživanje ovog područja.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je da se radi o starim ''Energoinvestovim'' rudnicima i najavio mogući megaprojekt.

Varešani su optimistični i nadaju se da bi grad od ovoga mogao zaživjeti. Oni se slažu da BiH općenito treba čudo, tako i samom Varešu, a najava zlatne groznice mogla bi biti to čudo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.