ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U kućici koja prokišnjava živi sama i bez ikakvih primanja

Mahmić: Nada se pomoći dobrih ljudi

Piše: N. Sm.

20.6.2018

U trošnoj kućici u prigradskom visočkom naselju Kula Banjer životari Sabira Mahmić (52), već dvije i po godine bez muža i bez ikakvih primanja. Kako nam je kazala, preživljava zahvaljujući dobroti rijetkih ljudi koji priteknu u pomoć te obroku iz javne kuhinje u Visokom.  

– Sve se nekako moglo i podnijeti dok je muž bio živ, ali sam, nakon njegove smrti, ostala sama na svijetu, bez igdje ikoga i bez ikakvih primanja. Kuća u kojoj živim, nije moja, a svakog dana očekujem da mi vlasnik javi da ju je prodao i onda ću ostati i bez ovo malo krova nad glavom – kroz suze govori Sabira.

Pomoć, onu jednokratnu od 100 KM godišnje, prima iz Centra za socijalni rad Visoko te također jednu jednokratnu godišnju pomoć kao naknadu na ime muža koji je bio borac.


Kuća u kojoj boravi, nije njena i čeka kad će je iz nje izbaciti

Kuća u kojoj boravi, nije njena i čeka kad će je iz nje izbaciti 


- Ne znam odakle da krenem, ako bih počela nabrajati ono što mi fali, ali kao i svuda, nedostaje mi neka vrsta sigurnosti, hrana, stvari u kući i neka vrsta prihoda kako bih mogla plaćati režije i za sebe osigurati one osnovne stvari. Pokušala sam naći bilo kakav posao, ali ne ide, jer gdje god se pojavim, čim me vide i čuju koliko godina imam, tu se završava sva priča o poslu – jada se Mahmić.

Ipak, i pored teške situacije, Sabira ne gubi nadu. Nada se da će uskoro biti riješen sudski spor po pitanju porodične penzije za muža, koji je radio u Rudniku Breza, ali ako od toga i ne bude ništa, nada se pomoći dobrih ljudi.

- Kućica prokišnjava, a unutra mi nedostaju mašina za veš, peć... Svake godine me posebno brine kako ću nabaviti ogrjev – kaže na kraju Sabira.

Kako pomoći 

Sabira Mahmić živi u blizini Visokog, adresa je Kula Banjer bb. Oni koji joj žele pomoći, mogu je kontaktirati i putem broja telefona 062/211-139.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.