SASTANAK U ZDK

Dogovorene smjernice za stabilizaciju prilika u malinarstvu

Fena
29.06.2018 10:30

Na sastanku predstavnika udruženja malinara iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) s ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzom Smajićem dogovorene su smjernice za stabilizaciju prilika u malinarstvu.

Sastanak je održan u četvrtak u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, a razgovarano je o aktuelnoj problematici u malinarstvu na području ZDK, kao lideru u ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Osim ministra Smajića, sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija, Midhat Haračić, Emir Tutnić i Nihad Imširović te predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasmina Hadžiabdić i Salih Mujanović.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača dali su podršku Vladi ZDK, premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru Smajiću u naporima koji se ulažu da se malinarstvo u ZDK sačuva i razvija na zdravim osnovama. 

Rezultat zajedničkih napora je činjenica da je u posljednje dvije godine kantonalni iznos sredstava za poljoprivredu uvećan s dva na 2,8 miliona KM u 2017. godini, a ove godine za poljoprivredu i veterinarstvo sveukupno je izdvojeno 3,5 miliona KM. Prošle godine poticaj za proizvođače maline povećan je sa 0,15 na 0,25 KM po kilogramu.

- Na sastanku su dogovorene smjernice za daljnje djelovanje i stabilizaciju prilika. Zaključeno je da će se u narednom periodu po pribavljanju preciznijih informacija s terena, održati novi sastanak na kojem će biti zauzeti stavovi u skladu s kojima će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poduzeti odgovarajuće mjere - rekao je ministar Smajić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

NA VRH