Sredstva će isplaćivati posredstvom Centra za socijalni rad

Vlade ZDK i FBiH formiraju fond za pomoć ''Krivajinim'' radnicima, osigurano 300.000 maraka

Ar.M.
04.07.2018 11:08

Foto: S današnjeg sastanka

Radnici su duže od dvije godine bez posla, a većina je već prestala primati novčanu naknadu Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. 

U Zavidovićima je organiziran sastanak predstavnika radnika preduzeća „Krivaja“ s delegacijom Vlade ZDK s premijerom Miralemom Galijaševićem na čelu. Sastanku u Zavidovićima su prisustvovali i ministri pravosuđa i uprave te Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Mirnes Bašić i Nurđehan Šahinović, kao i savjetnik federalnog premijera Hasan Ganibegović.

Zaključak sastanka je da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Vlada Federacije BiH formirati poseban fond za socijalnu pomoć za 560 bivših radnika privrednog društva „Krivaja“ Zavidovići, dok se čeka ishod sudskog postupka po tužbi za raskid privatizacijskog ugovora između IP „Krivaja“ i Ortačke grupe.

- Vlada ZDK osigurala je 100.000 maraka, a Vlada FBiH 200.000 KM, koje ćemo staviti na raspolaganje Općini Zavidovići, odnosno Centru za socijalni rad. Vjerujem da ćemo na ovaj način pomoći radnicima da prevaziđu materijalne probleme do konačnog rješenja - rekao je premijer Galijašević.

Sastanak je održan uoči ročišta na Općinskom sudu u Zenici po tužbi Razvojne banke FBiH protiv privrednog društva „Krivaje Mobel“ za ništavnost ugovora o preuzimanju i reprogramu kreditnih obaveza, na osnovu kojeg je Ortačka grupa stekla pravo vlasništva nad imovinom „Krivaje“. 

Radnici su iznijeli niz primjedbi na rad pravosuđa, posebno Općinskog suda u Zenici, ali su im članovi Vlade ZDK objasnili da nemaju ingerencije utjecati na rad Suda.

Oglasi

NA VRH