U ZDK za 10 dana obavljeno više od 160 besplatnih pregleda, otkrivena tri karcinoma

AKCIJE ZZO finansira besplatan mamografski pregled

U ZDK za 10 dana obavljeno više od 160 besplatnih pregleda, otkrivena tri karcinoma

 Akcija besplatnih mamografskih pregleda malignoma dojke za žene u dobi od 50 i više godina, koja se od 25. juna provodi u sedam zdravstvenih ustanova u ZDK, izazvala je veliko interesiranje.

Daljnje pretrage

 Kako je za „Avaz“ kazala Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, koji finansira ovu akciju, u prvih deset dana pregledano je više od 160 žena. Važno je napomenuti da će ova akcija trajati do daljnjeg.

 - Od ukupnog broja pregledanih žena u tri slučaja je novootkriven karcinom, a nekoliko žena je upućeno na daljnje pretrage. Važno je napomenuti da su u nekim zdravstvenim ustanovama termini za pregled popunjeni i dva mjeseca unaprijed, što pokazuje odličan odziv – kaže Subašić.

 Prema podacima ZZO ZDK, najveći odzivi su u Domu zdravlja Maglaj, gdje je s jučerašnjim danom pregled zakazalo 140 žena, u Općoj bolnici Tešanj naručenih je 50, dok je u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Medicom“ Zenica pregledano više od 100 žena.

 Potpisivanje ugovora

 Osim ovih ustanova, besplatni pregledi mogu se obaviti i u Kantonalnoj bolnici Zenica, te domovima zdravlja Olovo, Kakanj i Žepče. Kako je kazala Subašić, ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora i s domovima zdravlja Doboj-Jug i Zavidovići.

Popunjeni termini

 Sva tri otkrivena karcinoma zabilježena su u PZU „Medicom“ Zenica. Kako nam je rekao Nermin Helvida, rendgen tehničar u ovoj zdravstvenoj ustanovi, svakodnevno imaju od 10 do 12 pregleda, a zbog velikog interesiranja žena rade i subotom.

 - Nakon otkrivanja karcinoma, pacijentica se šalje plastičnom hirurgu, koji određuje daljnji tretman i analize. Termini za besplatan pregled popunjeni su do polovine avgusta. Inače, cijena ovog pregleda u privatnom aranžmanu košta 50 KM – rekao je Helvida.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH