SAZNAJEMO Zahvaljujući borbi Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu

Nakon četiri godine: Radnicima zeničke bolnice uplaćen regres

D. PAŠALIĆ
23.07.2018 16:06

Foto: ( D. Pašalić)

Nakon četiri godine radnicima Kantonalne bolnice Zenica uplaćen je regres, saznaje Avaz.ba.  

Prethodilo je to borbi Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu, a koji su uputili zahtjev menadžmentu Bolnice da se radnicima uplati regres do 8. avgusta ili da očekuju reakciju svih zaposlenih. 

Prema riječima uvaženog prof. dr. Ermina Čehića, inače predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu u ostavci, uplaćeni regres predstavlja dobar pokazatelj sindikalne borbe.

⁃ Tu borbu smo otvorili odmah nakon što su završeni pregovori o kolektivnim ugovorima. Smatram da su naši radnici nakon toliko godina dobili ono što im pripada po zakonu - kaže prof. dr. Čehić, podsjećajući da je posljednji regres uplaćen 2014. godine.

Ističe da su menadžmentu Bolnice dali rok 8. avgust, jer bi bilo smiješno da radnici dobiju regrese nakon godišnjih odmora. Također, najavljuje da će naredne plaće radnika biti uvećane za iznos predviđen Zakonom o kolektivnom ugovoru.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Izvještaj o poslovanju Kantonalne bolnice Zenica za 2017. godinu, koja je u poslovanju ostvarila dobit u iznosu od 2.696.789 KM.

Na taj način, stekli su se svi uvjeti za isplatu regresa za godišnji odmor radncima bolnice, međutim, menadžment se očigledno ušutio.

Nakon reakcije Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstu, upućenom 19. jula, danas su, kako saznajemo, radnicima sredstva od regresa uplaćena na račun.

NA VRH