BREZA

Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a posjetioci sve mogu sami brati

Baš-bašča nalazi se u brezanskom naselju Banjevac

E. DŽAFIĆ

12.9.2018

Plantaža voća i izletište Baš-bašča nalazi se u brezanskom naselju Banjevac na nadmorskoj visini od 550 metara. Udaljena je svega 25 kilometara od centra Sarajeva pa, prema riječima vlasnika Ševketa Hrustanovića, u ovu oazu za odmor često svrate i stanovnici glavnog grada.

Savremene metode

Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a radi prema najsavremenijim metodama i standardima.

Posebnost plantaže i ono u čemu gosti najviše uživaju je što na plantaži sami ubiru plodove koliko žele i imaju mogućnost da pripremaju domaće proizvode kao što su bestilj, sok od šljive i mnoge druge.

Hrustanović kaže da strani gosti dolaze iz svih dijelova svijeta da posjete plantažu.

- Oko 5.000 stranih gostiju godišnje posjeti plantažu. Oni dolaze iz raznih dijelova svijeta, najviše s Istoka, ali tu su i gosti i iz Australije, Amerike i Evrope – kaže Hrustanović.

Osim plantaže, tu je i prirodno jezero, koje je bogato ribom, a vlasnik omogućava posjetiocima da pecaju. U okviru plantaže nalazi se i igralište pa mališani uživaju na klackalicama, toboganima i razgledaju mali zoološki vrt u kojem se nalaze patke, kokoši i ćurke.

- Ideja je nastala davno, a plantaža postoji nekih 11 godina. Zahtijevalo je puno rada, truda, ali sam za to dobio mnoga priznanja, a što mi je najbitnije, plantaža omogućava bijeg od problema i pruža rehabilitaciju mnogima – kaže Hrustanović.

Domaći proizvodi

Pored svega navedenog, plantaža posjeduje i kućicu koja omogućava odmor i uživanje na predivnoj terasi, dnevnom boravku ili u bosanskom čardaku.

- Gosti imaju priliku da roštiljaju, a također nudimo i da im mi pripremimo jela sa roštilja ili jela s našim proizvodima – istakao je Hrustanović.

Nagrade i priznanja

Za jedinstvenu ideju plantaža je dobila i specijalna i brojna priznanja, a jedno od najprestižnijih je svjetska nagrada za zaštitu okoliša i planete, jedini za BiH odabrani kao najčistiji teritorij.

- Nagradu je uručila ambasadorka SAD, a preuzeli su je moj sin i snaha. Tim sam htio da sve ovo prenesem i na njih, da shvate važnost prirode i njenog bogatstva – rekao je Hrustanović.



Hrustanović: Mnogo truda

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.