SAZNAJEMO

Umjesto u Hrvatskoj, migranti završili u „Arcelor Mittalu“ u Zenici

D. PAŠALIĆ

2.11.2018

Koliko je migrantska kriza u BiH izmakla kontroli, dovoljno govori nevjerovatan slučaj koji se dogodio 29. oktobra, kada su se dva migranta pokušala prokrijumčariti u Hrvatsku, a završili su u Zenici?!

Rezervne gume

U krugu kompanije "Arcelor Mittal" Zenica, naime, 29. oktobra oko 12 sati uočena su dva migranta koja su tu dospjela u kamionu firme koja dolazi na utovar robe. Ovu informaciju potvrdila je za naš list Alena Kahrimanović, portparol "Arcelor Mittala", kazavši da je migrante uočilo osiguranje.

- Radnici službe obezbjeđenja uočili su dva nepoznata muškarca, kojima su odmah prišli, a zatim i ustanovili da se radi o migrantima - kaže Kahrimanović.

Ističe da su odmah potom obavijestili Policijsku upravu Zenica, čiji su službenici izašli na lice mjesta i, također, ustanovili da se radi o migrantima iz Sirije.

- Vozač kamiona izjavio je da je te osobe primijetio tek kada je parkirao kamion na utovar - ističe Kahrimanović.

Kako saznajemo, migranti su izašli ispod zadnjeg dijela prikolice kamiona, odnosno iz mjesta gdje se nalaze rezervne gume. Prema nezvaničnim informacijama, dvojica Sirijaca neopaženo su u Goraždu ušla u kamion, koji je trebao ići u Hrvatsku.

Pojam o vremenu

Ali, nisu ni slutili da je kamion prvo trebao u Zenicu, odnosno u „Arcelor Mittal“ po robu, a tek onda u Hrvatsku. Budući da su dugo bili u kamionu i tako izgubili pojam o vremenu, kada je vozilo ušlo u krug kompanije „Arcelor Mittal“, oni su izašli misleći da su već u Hrvatskoj. Tada su ih uočili zaštitari.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i Službu za poslove sa strancima BiH, ali do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ nisu nam dali više informacija o ovom događaju.

Predati Službi za poslove sa strancima

Iz Operativnog centra MUP-a Zeničko-dobojskog kantona potvrdili su nam da su odmah po dojavi o migrantima izašli na lice mjesta.

- Pronađeni migranti A. S. i H. M. iz Sirije su privedeni, a odmah zatim predati Službi za poslove sa strancima, i to terenskom uredu u Zenici na daljnje postupanje – izjavio je dežurni službenik.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.