SJEDNICA Došlo svega 12 vijećnika

Sve izvjesnije da neće biti dodjela priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima na Dan Zenice

D. PAŠALIĆ
11.03.2019 11:01

Hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice, na kojoj se trebalo raspravljati o Prijedlogu odluke za dodjelu javnih priznanja povodom 20. marta - Dana Zenice i Prijedlogu odluke o proglašenju počasnim građaninom Grada Zenice, zbog nedovoljnog kvoruma nije održana.

12 vijećnika

Goran Bulajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, konstatirao je na početku sjednice da nemaju kvorum, odnosno da sjednici prisustvuje svega 12 vijećnika.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica s dnevnog reda je povučen Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Zenice, zbog čega je upitna dodjela javnih priznanja povodom Dana Zenice.

U povučenom Prijedlogu odluke o dodjeli javnih priznanja, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, predložen je za dobitnika najvišeg priznanja “Grb Zenice”, dok su za “Nagradu Zenice” predloženi Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Ansambl „Bosnia folk“.

Nedugo zatim, neopozivu ostavku podnijela je prof. dr. Aida Imamović, predsjednica Ocjenjivačkog suda za javna priznanja Grada, objašnjavajući da je to učinila zbog neprincipijelnog ponašanja i povlačenja Prijedloga odluke sa dnevnog reda vijeća, čime je dovedena u pitanje dodjela javnih priznanja povodom Dana Zenice.

Zbog haosa u vezi sa dodjelom priznanja, sve zbog činjenice da je za najveće priznanje Grada Kasumovića predložilo nekoliko mjesnih zajednica i Izvršni odbor Sindikata "Zenicatransa”, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može kazati hoće li 20. marta, na Dan Zenice, biti uručena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Kako je izjavio Bulajić nakon neuspješne sjednice, ona se ponovo može sazvati na prijedlog radnog predsjedništva, na insistiranje deset vijećnika, ili na prijedlog gradonačelnika.

Na naš upit ima li smisla ponovo zakazivati sjednicu, Bulajić je ocijenio da se moraju boriti do kraja.

- I dalje je upitna dodjela priznanja na svečanoj sjednici, budući da još nisu izglasana na Gradskom vijeću. Smatram da se trebamo boriti do kraja jer, ako nismo sposobni da izglasamo najveća priznanja našeg grada, onda je upitno šta uopće radimo ovdje – rekao je Bulajić.

Interesantno je i to da su svi dokumenti u vezi sa dodjelom javnih priznanja napravljeni kao da su već proglašeni i izglasani dobitnici, a koji su, na kraju, upitni, čime bi se prekinula dugogodišnja tradicija dodjele priznanja na rođendan Grada. Javnost je, također, podijeljena kada govorimo o podršci predloženih kandidata za nagrade.

Osim vijećnika, hitnoj sjednici Gradskog vijeća nije prisustvovao ni Kasumović, koji je predložen za najveće priznanje Grada.

Prvi put

Ostaje upitno hoće li, prvi put u historiji, svečana sjednica povodom Dana Zenice proći bez dodjele priznanja.

Oglasi

Komentari

NA VRH