SVEČANOST

Potpisan ugovor o pravu građenja Centra za srce u Zenici: Pacijenti dobivaju mogućnost liječenja u svom gradu

Klinika će biti organizovana poput one u Sarajevu koja ima saradnju s vertikalnim fondom solidarnosti, kazao je prof. dr. Kacila

S potpisivanja ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

12.2.2024

U Gradskoj upravi Zenica danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovor o osnivanju i pravu građenja za izgradnju i uspostavljanje Specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Ugovor su potpisali Fuad Kasumović, u ime Grada Zenica, i prof. dr. sci. med. Mirsad Kacila, u ime Nosioca prava građenja.

Potrebna dokumentacija

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, poslije trideset godina na gradskom građevinskom zemljištu, koje se nalazi u kompleksu Kantonalne bolnice Zenica, gradit će se specijalizirana zdravstvena ustanova koja je nesagledivo, prema mišljenjima medicinskih stručnjaka, potrebna građanima Zenice, ali i cijeloga ZE-DO kantona.

- Specijaliziranu zdravstvenu ustanovu, prema odlukama Komisije koju je potvrdilo Gradsko vijeće Zenica, gradit će PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” iz Sarajeva. 

Prema ugovoru, definisano je da će Nosilac prava građenja pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, navedenu ustanovu izgraditi, opremiti najsavremenijom tehnologijom te obezbijediti pacijentima dodatni kvalitet zdravstvenih usluga u vezi s kardiologijom, kardiohirurgijom, interventnom kardiologijom - naveo je gradonačelnik Kasumović.

Također, istakao je da Grad želi pomoći svojim građanima i pored toga što nije nadležan za zdravstveni sektor, kako ne bi morali s teškim kliničkim slikama putovati za Sarajevo, Tuzlu ili neki drugi grad. Iz gradskog budžeta se neće finansirati izgradnja niti opremanje ustanove, naglašeno je i definisano Ugovorom da će to u potpunosti finansirati Nosilac prava građenja.

- Svako treba raditi prema svojim ovlaštenjima, pa tako i premijer Zeničko-dobojskog kantona. Kao i gradonačelnik, pokazao sam kako se čuva i brine o imovini Grada Zenica, ali i ista unapređuje. Uostalom, to građani i očekuju od mene. 

Pozivam, još jednom, premijera na dogovor, a kada se radi o liječenju građana, to niko ne smije ometati niti će se Grad baviti zdravstvom nego će samo obezbijediti gradnju objekta, najsavremeniju opremu i najstručnije ljekare u ustanovi na čelu s prof. dr. Kacilom, čija gradnja predstoji - poručio je gradonačelnik Kasumović.

Prema riječima prof. dr. Kacile, izgradnja Centra počinje odmah kada se dobije sva potrebna dokumentacija koja zakonom omogućava da se bolnica može graditi.

- Klinika će biti organizovana poput one u Sarajevu koja ima saradnju s vertikalnim fondom solidarnosti, koji je na federalnom nivou, a s kojim klinika ima uspješnu višegodišnju saradnju. Pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje na osnovu uputnice će biti tretirani bez ikakvih novčanih naknada, a rok za izgradnju je 24 mjeseca - pojasnio je prof. dr. Kacila.

Prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, ovom prilikom je istakao važnost uspostavljanja i gradnje ovakve ustanove.

Bez miješanja politike

- I sada svi pacijenti dobivaju mogućnost liječenja iz fonda solidarnosti, ali je problem u transporu pacijenata koji moraju putovati u druge kliničke centre. Zamolio bih sve da pogledaju šta sve Zenica dobiva ovim projektom, koliko kvadrata, sala, opreme, dvedesetčetverosatno radno vrijeme, što će biti na usluzi građanima Zenice i kantona. Zamolio bih politiku da se u ovo ne miješa, ipak se radi o ljudskim životima - rekao je prim. dr. Kapidžić.

Svečanosti u Gradskoj upravi Zenica prisustvovali su članovi Komisije za provođenje Javnog konkursa, koja je 31. januara 2022. godine utvrdila sticaoca prava građenja PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” Sarajevo kao najuspješnijeg ponuđača. 

Podsjetimo, Odluku Komisije potvrdilo je Gradsko vijeće Zenice na svojoj 20. sjednici, održanoj 20. februara 2022. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.