"AVAZ" NA LICU MJESTA

U Zenici održani protesti "Pravda za Aldina Matića": "Porodica tuguje, Tužilaštvo miruje"

Brojni građani Zenice izašli su danas na Trg Alije Izetbegovića, kako bi pružili podršku porodici u borbi za istinu

Protesti u Zenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

7.2.2024

U Zenici su danas održani protesti zbog tvrdnji porodice Matić da se zataškava istina o smrti njihovog sina Aldina (16). Podsjetimo, 16-godišnji dječak Aldin Matić, inače uzoran sportista, preminuo je u Sarajevu nakon teških povreda zadobivenih 27. decembra 2023. godine, kada je njegov vršnjak pucao iz puške šmajser.

lako zvanični izvještaj iz policije kaže da su povrede nastale tako što se metak odbio o zid, a potom teško ranio nesretnog Matića, porodica tvrdi kako ima nalaz koji govorio da je dječaku pucano direktno u leđa, te da ima tri prostrijelne rane.

Brojni građani Zenice izašli su danas na Trg Alije Izetbegovića, kako bi pružili podršku porodici u borbi za istinu, a među prisutnima je bio i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

"Ušutkali su Aldinov glas, ali ne i Aldinovu snagu. Neka Aldinova smrt bude buđenje za sve nas", "Porodica tuguje, Tužilaštvo miruje", "Nećemo naći mir ni sa najvećom kaznom. Tijelima smo tu, ali dušom praznom. Uz pravdu i istinu stojimo kao jedno. U našim srcima Aldine ti živjet ćeš vječno.", "Pravda za Aldina", samo su neke od poruka s transparenata prisutnih.

Svjedočenje majke

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, apelujući na sve roditelje da predaju oružje ako ga posjeduju u svojim kućama.

- Porodica zaslužuje da zna istinu. Ne smiju dozvoliti da mi zaključujemo šta je tu bilo. Prošlo je vremena, to se dogodilo krajem decembra, tako da su do sada morali kazati šta se tačno dogodilo. Ovi ljudi ovdje i građani Zenice zaslužuju da Tužilaštvo saopći šta je istina - rekao je gradonačelnik Kasumović.

Posebno su bila emotivna i potresna svjedočenja majke preminulog dječaka, a koja samo želi istinu i pravdu za svoje dijete.

- Tražim od nadležnih da se počinioci privedu i da odgovaraju za ono što su učinili. Moje dijete je pod zemljom, niko nije priveden. To je poražavajuće - kazala je majka Zlata.

Šokantni detalji

Otac preminulog dječaka iznio je šokantne tvrdnje kako su sakriveni šaržer, puška, ali i da je prošlo mnogo vremena od ove tragedije nakon što je o svemu obaviještena policija.

- Imali su dovoljno vremena da sve naštimaju. Skinuli su kamere. Sve se prvo naštimalo pa pozvala policija. U bolnici smo vidjeli da naš sin ima rane po rukama koje ranije nije imao. Jasno nam je sve, oni su njega vukli niz stepenice - rekao je otac.

Na kraju, još jednom su pozvali nadležne da rade svoj posao, sankcionišu krivce i uhapse ih, ali i da njima kao porodici saopće pravu istinu o smrti njihovog sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.