MANIFESTACIJE Tradicija kojom građani dočekuju prvi dan proljeća

Sve spremno za zeničku "Čimburijadu"

Stvaramo uvjete da se u nekom vremenu rode oni koji će od ove ideje napraviti turističku ponudu grada, kaže Kadrić

D.Pašalić
19.03.2019 14:49

Forum građana Zenice

Foto: B. Mahmić

Forum građana Zenice i ove godine organizira brojne sadržaje u okviru "Čimburijade", tradicionalne manifestacije kojom građani dočekuju prvi dan proljeća, 21. mart. 

Prema riječima Faruka Kadrića, u ime organizatora, i ove godine realizirat će se tradicionalna regata, prvo kupanje u rijeci Bosni, brojni muzički sadržaji i izložba likovnih radova učenika osnovnih škola na temu „I stiže proljeće u moj grad“. 

  • Forum građana Zenice
    Forum građana Zenice Foto: (B. Mahmić)

- Cilj je nastaviti dugogodišnju tradiciju i da "Čimburijada" poprimi urbani karakter. Stvaramo uvjete da se u nekom vremenu rode oni koji će od "Čimburijade" napraviti turističku ponudu grada - kaže Kadrić.

I ove godine organizirat će se tradicionalna priprema neizostavnog čimbura, a pravit će se i čimbur od 1.500 jaja u organizaciji restorana “Salčinović”. Prvi kupači u rijeci Bosni bit će Zijad Zahirović, potencijalni nasljednik pokojnog Mileta Kneževića, i Hamid Begovac.

Kako je najavio Ekrem Tuka, predsjednik Sportsko-rekreacionog kluba “Bosna”, na ovogodišnju regatu dolazak je najavilo desetak bh. klubova, a učestvovat će i deset posada iz Zenice, odnosno, SRK “Bosna”.

Muhsin Ibrahimagić, organizator takmičenja u pravljenju zeničkog čimbura, kaže da im je namjera da se pokrene uvrštavanje “Čimburijade” u nematerijalnu baštinu.

Takmičenje u pripremanju čimbura - jedan od sadržaja, peti put zaredom

- Na ovaj način, doći ćemo do jednog procesa gdje će čimbur postati ono osnovno i glavno što je u "Čimburijadi", jer je on simbolika okupljanja i pozdrava proljeću. Napravili smo recept, čimbur sa zeleni koja se javlja u proljeće. Pozivamo sve ugostitelje u Zenici, odnosno restorane, da se kod svih njih 21. marta u ponudi nađe zenički čimbur - kaže Ibrahimagić.

Program obilježavanja zeničke “Čimburijade” počinje u 6 sati, proljetnim urankom, nakon čega slijedi niz sadržaja koji će trajati sve do 15.30 sati.

750 prijavljenih radova

Prema riječima Vladimira Franjića, prošle godine su prvi put u sklopu “Čimburijade” imali i izložbu fotografija. Ove godine odlučili su organizirati konkurs na temu “Čimburijada, Zeničani su tradicija” i pozvali sve građane da im dostave svoje fotografije vezane uz ovu manifestaciju.

- Pokrenuli smo konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu “I stiže proljeće u moj grad”, na koji se za mjesec prijavilo 15 škola sa rekordnim brojem radova, i to više od 750 - ističe Franjić.

- Osvježenje na "Čimburijadi" bit će maskota Čimburko. Uspjeli smo izraditi dvije maskote, i to jednu pokretnu za animatora i statičnu, koja će se koristiti za afirmaciju "Čimburijade" u drugim gradovima - kaže Kadrić.

Oglasi

Komentari

NA VRH