ZENICA Nakon prvog upisnog roka na fakultetima

Slobodno još 250 mjesta, bez interesiranja za metalurgiju

Na osam visokoškolskih ustanova predviđen upis 1.425 brucoša i to 795 za redovan studij, 520 redovnih samofinansirajućih te 110 vanrednih

D. PAŠALIĆ
13.07.2019 15:05

Metalurški fakultet: Ni stipendije ne privlače studente

Foto: D. Pašalić

Na Univerzitetu u Zenici (C) završen je konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2019./2020. godini, nakon kojeg je ostalo slobodno oko 250 mjesta. 

Ž4 = Osnivač Vlada

Na svih osam fakulteta predviđen je upis 1.425 brucoša i to 795 za redovan studij, koji finansira osnivač (Vlada ZDK), 520 redovnih samofinansirajućih te 110 vanrednih studenata.

Prema riječima Enesa Hašića, prorektora za nastavu, na prvom upisnom roku UNZE je ostvario veći upis nego prethodne godine, međutim, ima još slobodnih mjesta.

  •  Hašić: Dobar odziv
    Hašić: Dobar odziv Foto: (D. Pašalić)

-  Zadovoljni smo odzivom studenata. Najviše su zainteresirani za Politehnički fakultet, odnosno smjer softversko inžinjerstvo, na koji se javilo čak 130 studenata, dakle više od predviđenog broja za upis – ističe Hašić.

Relativno dobar odziv bilježe i na Medicinskom fakultetu, smjer opće medicine, kao i na Ekonomskom i Pravnom fakultetu.

Nova šansa

- Nažalost, najslabiji odziv je na Metalurškom, iako je to najstariji fakultet s tradicijom dugom 60 godina. Neće niko da ide u livnicu, iako se radi o odličnom fakultetu, „ArcelorMittal“ nudi stipendije tim studentima, međutim, odziva nema – ističe Hašić.

Studij zaštite okoliša i zaštite na radu mogli bi biti ponuđeni brucošima na drugom upisnom roku, a naredne godine otvara se studij „PR i mediji“. 

Drugi upisni rok počinje 26. avgusta.

 Dva nova programa

Ove godine studentima se nude dva nova studijska programa i to na Mašinskom fakultetu.

- Radi se na Dizajnu tehnologije u drvopreradi i studiju Inžinjerske poslovne informatike, koji je vezan za hardverske komponente informatike – naglašava Hašić.

Komentari

NA VRH