VISOKO Volonteri iz cijelog svijeta na Bosanskoj piramidi Sunca

Visočke piramide hit u svijetu: Zadovoljna porodica Mejer opet došla u bh. grad

Ranije su Tajlanđani zbog ratnih dešavanja imali predrasude o dolasku ovamo, ali ja smatram da je ovo predivna zemlja, kaže Dežaron

N. SMAJOVIĆ
20.07.2019 20:22

Porodica Mejer sklapa nova prijateljstva

Foto: Avaz

Projekt otkrića i istraživanja bosanskih piramida u proteklih nekoliko godina u Visoko i našu zemlju je doveo desetine hiljada turista, ali i stotine volontera iz cijelog svijeta, koji svojim radom daju podršku i postaju dio jednog velikog, historijskog projekta. 

Žele pomoći

Interesantna je činjenica da kroz volontersku akciju u Visoko stižu ljudi iz cijelog svijeta, a bilo je primjera kada su kao volonteri stizale i kompletne porodice. Upravo jedna takva trenutno boravi u Visokom, dolaze iz Hamburga, a Berndova supruga Šeri (Shery) porijeklom je iz Kostarike.

– Čim smo prvi put saznali za ovaj projekt, nije bilo nikakve sumnje da želimo biti dio svega ovoga i da želimo na svoj način pomoći. Tu smo bili i prošle godine, a evo nas ponovo i ove. S nama je i naš sin Terens (Terrence), radimo, ali i družimo se, sklapamo nova prijateljstva i učestvujemo u projektu koji mijenja svjetsku historiju. Osim toga, imamo priliku obići i ovu prelijepu zemlju, koja je veličinom, ali i predivnim ljudima, jako slična mojoj domovini Kostariki. Ovo nam je druga godina kako smo dio volonterske akcije, a naredne godine s Kostarike dolaze i moja majka i sestra – rekla nam je Šeri Mejer (Shery Meyer).

  • Dežaron: Ponovo došao
    Dežaron: Ponovo došao Foto: Avaz

Volonteri su trenutno angažirani na radovima na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca, a među njima je i Tajlanđanin Čajut Dežaron. 

Vrijedi doći

– Ovdje sam prvi put bio u aprilu, prijatelji iz BiH su mi govorili o piramidama i odlučio sam se prijaviti kao volonter i ponovo doći. Ranije su Tajlanđani zbog ratnih dešavanja imali predrasude o dolasku ovamo, ali ja smatram da je ovo predivna zemlja, koju vrijedi posjetiti, i svima ću preporučiti da obavezno posjete sve ljepote koje imate. Ovo je posebna zemlja – kazao nam je Dežaron.

  • Volonteri žele postati dio jednog velikog projekta
    Volonteri žele postati dio jednog velikog projekta Foto: Avaz

Četvrta grupa

Četvrta grupa „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ u Visokom boravi do kraja ovog mjeseca. Tu su volonteri iz Mađarske, Njemačke, Poljske, Amerike, Australije, Kanade, Tajlanda i drugih zemalja svijeta, a svi u našu zemlju dolaze s ciljem da budu dio projekta i da pomognu u otkrićima i promociji najvećih piramida na svijetu. 

Komentari

NA VRH