ZENICA

Nasmrt pretukao sugrađanina zbog 1.000 KM: Predložen pritvor za Armina Mahmića

Odvukao ga na osvijetljeni dio ulice

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. D. Pašalić

D. Pašalić

20.8.2019

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), nakon ispitivanja osumnjičenog Armina Mahmića (29) iz Zenice, uputilo je prijedlog Kantonalnom sudu u Zenici za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo razbojništvo.

- Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega, ali i s obzirom na to da naročite okolnosti ukazuju da će osumnjičeni puštanjem na slobodu ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će osumnjičeni puštanjem na slobodu počiniti krivično djelo – kazala je Mirna Poljac, viša stručna saradnica za odnose s javnošću KT ZDK.

Dodaje da će o prijedlogu za pritvor odlučiti sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Podsjetimo, Mahmić se 13. maja ove godine oko 23 sata, u namjeri da pribavi protupravnu imovinsku korist, nakon što je Zoran M. napustio ugostiteljski objekt u pijanom stanju, uputio za njim, stigao ga u ulici pored Doma zdravlja, zadao mu nekoliko udaraca pesnicom u glavu, a nakon čega je Zoran M. pao na tlo.

Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, ističe da je Z. M. prilikom pada udario glavom o beton, nakon čega ga A. M. odvlači na osvijetljeni dio ulice, neposredno uz pokretnu rampu.

- Tada oštećenom zadaje još nekoliko udaraca, a nakon što od njega otuđuje novac, napušta ga i odlazi u pravcu ulice Aska Borića – ističe Alić.  

Njegovo nepomično tijelo uočili su prolaznici koji su o tome obavijestili Hitnu pomoć, a koji ga potom hitno prebacuju u Kantonalnu bolnicu Zenica. Usljed zadobivenih povreda 21. maja Zoran je preminuo.

- Prema nalogu tužioca, izvršena je obdukcija, kojom je potvrđeno da je smrt bila nasilna – ističe Alić.  

Kako saznajemo, Mahmić je od Zorana M. ukrao 200 eura, 226 švicarskih franaka te neutvrđen iznos novca u KM, ukupno oko 1.000 KM.

Kako bi rasvijetlili ovaj slučaj, zenički inspektori saslušali su više svjedoka koji su imali određena saznanja o ovom krivičnom djelu.

- U skladu s naredbama Kantonalnog i Općinskog suda u Zenici, izvršeni su pretresi na više lokacija, izuzeti su određeni predmeti i snimci sa sistema videonadzora, a vršena su i određena vještačenja – kaže Alić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.