VISOKO

Zabrana korištenja plastike

U Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" promoviraju zdrav način života

Ohran Zubić s kolegama priprema cvjetnjake. N. Smajović

Piše: N. Sm.

19.12.2019

U Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", pored arheoloških i istraživačkih radova, posebno mjesto pripada zaštiti i uređenju životne sredine.

Zbog toga će od naredne godine u kompleksu Ravne i najljepšem parku na ovim prostorima, parku "Ravne 2", kao i na svim lokacijama na kojima radi Fondacija, biti zabranjena upotreba plastike.

Zajedničko čuvanje

- S obzirom na to da promoviramo zdrav način života, osjećamo obavezu i odgovornost da na našim lokacijama trajno ukinemo korištenje teško razgradivih materijala, štetnih po okoliš, a ovim putem pozivamo i sve druge da nam se pridruže. Da zajedno sačuvamo biljni i životinjski svijet, zrak, zemlju i vodu za buduće generacije – poručili su iz Fondacije.

To, međutim, nije i jedina novost za narednu godinu, a lijepo vrijeme u decembru omogućilo je provođenje još jedne zanimljive aktivnosti, čiji će rezultati biti vidljivi već od naredne sezone.


Oaza cvijeća

– Centralni dio parka, iza ljetne pozornice, postat će oaza cvijeća. I ne samo taj dio, već kompletan park "Ravne 2", koji će od naredne godine, nakon brojnih epiteta koje je ponio u prethodnim godinama, biti i park cvijeća. Lijepo vrijeme iskoristili smo za sadnju ruža te smo uredili jedan veliki dio parka na kojem ćemo imati razne vrste cvijeća – kazala nam je programska direktorica parka Azra Ohran-Zubić.

U toku je i priprema novootkrivenih tunela Ravne 3 i Ravne 4, u kojima će od proljeća raditi volonteri iz cijelog svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.