SVE VIŠE UBODA STRŠLJENA

Dr. Muhić: Posljedice mogu biti gušenje i anafilaktički šok

Ukoliko dođe do pada pritiska, gubitka svijesti ili ubrzanog lupanja srca, potrebno je odmah se javiti u zdravstvenu ustanovu

Hitna pomoć u Zenici: Dnevno bude petero pacijenata zbog uboda stršljena. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

27.8.2020

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Zenici dnevno bilježi najmanje pet intervencija uzrokovanih ubodom stršljena, a čija je najezda karakteristična za ovaj period godine.

Oticanje ekstremiteta

Prema riječima dr. Aide Muhić, ubodi se najčešće manifestiraju blagom lokalnom reakcijom u vidu crvenila, otoka i svrbeža.

- Kod ljudi koji su više osjetljivi dolazi do oticanja ekstremiteta, a opasni mogu biti ukoliko se ubod dogodi na vratu ili u predjelu grla, jer mogu uzrokovati otežano disanje i gušenje. Ubodi, također, mogu biti opasni za pacijente koji su skloni alergijskim reakcijama i izazvati anafilaktički šok - napominje dr. Muhić.


Dr. Muhić: Otežano disanje. Avaz

Kaže da se, ukoliko se dogodi da osobu ubode stršljen, mjesto uboda treba isprati hladnom vodom te staviti hladnu oblogu i pokušati izvaditi žaoku.

- Ako simptomi ne prođu u periodu od sat ili dva, neophodno je javiti se u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko nastupi nagla reakcija u vidu pada pritiska, gubitka svijesti ili ubrzanog lupanja srca, potrebno je odmah se javiti u zdravstvenu ustanovu - ističe dr. Muhić.


Izbjegavati šarenu odjeću

Naglašava da osobe koje su sklone alergijskim reakcijama bez adrenalinske injekcije trebaju izbjegavati mjesta koja su legla stršljena.

Preporučuje građanima da ne nose šarenu odjeću i ne koriste cvjetne parfeme.

- Ali i da vode računa o ličnoj higijeni. Također, savjetuje se redovno korištenje sprejeva za zaštitu od otrovnih insekata - savjetuje dr. Muhić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.