MAGLAJ

Prije 28 godina formirana brigada koja je dala 12 „Zlatnih ljiljana“

Od manje vojne formacije Štaba TO-a, maglajska brigada prerasla je u 201., odnosno 327. brigadu koja je s pravom i zaslugama maglajskih heroja dobila i zvanje viteška

N. Bradarić

Udruženje boraca „327. Viteška“ organizovalo je i ove godine obilježavanje 6. novembra kada je 1992.godine formirana maglajska brigada Armije Republike BiH. 

Od manje vojne formacije Štaba TO-a, maglajska brigada prerasla je u 201., odnosno 327. brigadu koja je s pravom i zaslugama maglajskih heroja dobila i zvanje viteška. Od prvih junskih granatiranja, septembarske ofanzive, oslobađanja kote Simanov grob, Pazarića, pa do oslobodilačkih akcija iz septembra 1995.godine, golobradi mladići sa neadekvatnim naoružanjem hrabro se se suprostavili brigadama i korpusima četvrte vojne sile u Evropi.

Njegovanje tradicije

Prisutnima se obratio Semir Mutapčić, sekretar Udruženja.  

- Kroz brigadu je prošlo oko 4.400 boraca, 844 je teže a 1080 lakše ranjeno, oko 500 je poginulo, 18 pripadnika brigade je nestalo tokom godina agresije a 12 pripadnika je odlikovano priznanjem „Zlatni ljiljan“. Sve što smo imali reći, rekli smo od 92-95.godine. I dalje ćemo istrajavati na njegovanju tradicije svih važnih datuma iz godina agresije - rekao je Mutapčić i dodao:

- Maglajska brigada zaslužuje pisani trag o svome djelovanju. Jedno što imamo je „Monografija 327. Viteške bridske brigade“ za koju je materijal prikupio rahmetli Halil Osmanagić. Vjerujem da će uskoro svjetlo dana ugledati knjiga dokumentarnog karaktera koju potpisuje Mehmed Bašić, a u planu je otvaranje spomen-sobe brigade, jer puno nas ima dokumentaciju ili uspomene iz tog perioda.

Položeno cvijeće

- Neću govoriti kao načelnik, nego kao mladić od 22 godine koje se priključio braniocima. Tada sam bio student, a knjigu sam zamijenio puškom. To je najmanje što sam mogao učiniti i ponosan sam na to. Mi koji smo vodili herojsku borbu za Maglaj i domovinu ne smijemo se stiditi nego biti ponosni. Stalna nam je obaveza i graditi povjernje među ljudima jer ova zemlja je dom za sve dobronamjerne - poručio je okupljenim Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.  

I Samir Kujrić bio je jedan od pripadnika maglajske brigade. 

- Ponosan sam što sam bio pripadnik brigade i ponosan na sve što smo uradili tokom odbrambeo-oslobodilačkog rata. Ova brigada nema nijedne mrlje na svome putu i niko od nas ne bi trebao da se stidi ili da pogne glavu - rekao nam je Kujrić. 

U okvriu obilježavanja godišnjice brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana.

Više o temi Maglaj

PAZARNI DAN U MAGLAJU
Manje kupaca, čekaju se penzije
CRVENI KRIŽ MAGLAJ
Osigurano 50 paketa za socijalno ugrožene
NA VRH

Podijeli članak na