MANIFESTACIJE

"Studentsko ljeto" u Maglaju bilo odskočna daska u karijerama Severini i Breni

Ove godine izostale su tradicionalne festivalske večeri i brojni drugi sadržaji

Nastupili nekadašnji učesnici i osvajači nagrada. Avaz

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

27.9.2020

U Maglaju je na simboličan način i u skladu s donesenim mjerama obilježena 49. godišnjica „Studentskog ljeta“, festivala mladih i neafirmiranih pjevača iz BiH, ali i zemalja regiona.

Pridržavanje mjera

Simbolično podizanje zastave. Avaz

Ove godine izostale su tradicionalne festivalske večeri i brojni drugi sadržaji, jer ih je bilo nemoguće organizirati, a u isto vrijeme pridržavati se svih mjera borbe protiv koronavirusa.

U proteklih gotovo pet decenija na festivalskoj pozornici pjevali su Severina, Giuliano, Željko Samardžić, Lepa Brena, Alma Čardžić i mnogi drugi, a Maglaj im je bio odskočna daska za napredovanje u karijeri.

Festivalsku zastavu podigli su Azahari Omersoftić i Eldina Mehinagić, a tokom programa nastupili su nekadašnji učesnici festivala i osvajači nagrada Benjamin Hasanić, Almir Delić i Mirza Karabegović, kao i profesori muzike iz Zenice Amila Efendić, Azra Plevljak Đulić i Amir Muharemović iz Zenice.

Putem videosnimka javili su se dugogodišnji članovi stručnog žirija Jovan Adamov, Ognjen Bomoštar i Enisa Hajdarević-Šojko te dosadašnji učesnici iz različitih zemalja.

Novi pjevači

- Pandemija koronavirusa dovela nas je do toga da na najskromniji način u ovom prostoru, bez posjetilaca obilježimo naše „Studentsko ljeto“. Ovo je prilika i da zahvalimo svima onima koji su do sada učestvovali u organizaciji i realizaciji, uz nadu da će se festival 2021. godine održati i da će to biti stari i novi sjaj našeg „Studentskog ljeta“ - rekao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić. 

Novinar Hajdar Arifagić, koji ovaj događaj prati skoro četiri decenije, naglasio je da festival afirmira i promovira nove mlade snage, nove pjevače. Za Maglaj to mnogo znači, stalno je mjesto na muzičkoj karti BiH kao festivalski grad, ali i kulturni identitet ovoga grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.