SABRIJA BERBEROVIĆ

Trku posvetila ženama koje se bore s malignim oboljenjima

Kroz svoj posao najviše se susreće s onkološkim pacijentima i prema svima njima osjeća posebnu empatiju

N. Bradarić

Prije četiri godine Sabrija odlučila biti puno više fizički aktivna

Foto: N. Bradarić


Nakon maratonaca i polumaratonaca, Maglaj ima i svoju prvu polumaratonku. To je Sabrija Berberović, koja je istrčala mostarski polumaraton u dužini od 21 kilometar. Trku je posvetila svim Maglajkama koje se bore s malignim oboljenjima.

Prije četiri godine Sabrija je odlučila biti puno više fizički aktivna. Uz trčanje, redovno vježba u teretani.

Hercegovačka bura

- Nije bilo upitno da li ću doći do cilja, više sam željela osjetiti kako je to biti dio velike trke. Mostar je pokazao snagu organizacije polumaratona na svjetskom nivou kada su mnoge druge trke otkazane zbog pandemije. Riječima ne mogu opisati koliko sam sretna što sam ostvarila svoj cilj, a na tom putu imala sam veliku podršku supruga Emira - ističe Berberović.

Tokom trke čvrsto je vjerovala u sebe, znala je da dionicu može istrčati, a kada je vidjela da mnoge ostavlja iza sebe, bila je još više motivirana.

  • Diploma koju je dobila

    Diploma koju je dobila

    Foto: Avaz


- Bilo je malih problema jer mi, Bosanci, nismo navikli na hercegovačke bure. Ali i to je iskustvo više i moraš biti spreman na sve vremenske uvjete - dodala je uz smijeh.

Kroz cilj je prošla kao 19. u svojoj kategoriji. Sabrija je zdravstvena radnica, inžinjerka radiologije zaposlena u maglajskom Domu zdravlja. Kroz svoj posao najviše se susreće s onkološkim pacijentima i prema svima njima, a posebno prema ženama, osjeća posebnu empatiju.

Znak podrške

- Ružičasta je moja boja, to je i simbol borbe protiv karcinoma dojke i sva sredstva s trke namijenjena su udruženjima žena koje se liječe od raka. Sve se to nekako posložilo. Trku sam posvetila mojim dragim Maglajkama koje se bore s različitim oblacima karcinoma, većinu njih poznajem kroz onkološke kontrole. Znam kroz šta prolaze i željela sam im pokazati da nisu same i da mislim na njih - poručila je Berberović.

Važna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost važnija je nego ikada, pa je Sabrija svima uputila poruku da redovne šetnje i trčanje budu svakodnevni. Inače, na mostarskom polumaratonu učestvovao je i Maglajlija Reuf Husejnović, koji je stazu od 21,16 kilometara istrčao za sat i 37 minuta te 48 sekundi.

Više o temi Maglaj

NA VRH

Podijeli članak na