ŽEPČE

Izložba oldtajmera privukla veliku pažnju: Pogledajte Renault iz 1937. kojeg je vozio francuski ministar

Stari automobli oduševili mnoge

R. Agić

U Žepču je u okviru manifestacije „Žepačko ljeto“ održana izložba oldtimer automobila.

Ona je imala internacionalni karakter jer su izlagači bili iz cijele BiH, Hrvatske, Srbije i ostatka regije.

Rijetki primjerci

Na platou ispred Doma kulture, gdje su automobli bili izloženi, okupio se veliki broj posjetilaca koji su mogli vidjeti rijetke primjerke starih četverotočkaša.

Na izložbi je predstavljeno oko tridesetak automobila. Najstariji među izloženim oldtimerima bili su automobili Renault Primaquatre iz 1936. godine i Opel Olimpija iz 1937. godine vlasništvo poznatog kolekcionara starih automobila Mladena Cvitanovića iz Golubinje kod Žepča.

Inače, njegov vozni park oldtajmera broji 32 automobila, koji su svi u voznom stanju. Izloženi Renault Primaquatre posjedovao je ministar finansija Francuske za vrijeme Drugog svijetskog rata.

Revijalna vožnja

Jedan je jedinstveni takav tip Renaulta koji je registrovan u svijetu i u voznom je stanju. Najduži put prevalio je Audi iz 1977. godine koji je na izložbu u Žepče dovezen iz Novog Sada.

- Veoma sam zadovoljan brojem posjetilaca, ali i izlagača. Ovo je nešto neubičajno što se ne događa često kod nas i raduje me da je izazavalo pažnju velikog broja ljudi. Nadamo se da će ova izložba prerasti u tradicionalnu manifestaciju i da će u narednim godinama biti sastavni dio kulturne manifestacije „Žepačkog ljeta“ - istakao je direktor Doma kulture Miroslav Ilić.

Nakon izložbe upriličena je revijalna vožnja kroz Žepče, a poslije toga obezbijeđen je besplatan ručak i piće za sve izlagače.

Zbog velikog interesa izlagača očekuje se da će izložba oldtimer automobila u Žepču postati tradicionalna.

Više o:

Žepče Oldtimeri
NA VRH

Podijeli članak na