MAGLAJ

Stanovnici herojskog grada sjećaju se svojih žrtava

Prije 29 godina ispaljene hiljade granata po linijama odbrane, borcima, Maglaju i njegovim ljudima

Položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje. AVAZ

Piše: N. Bradarić

22.9.2021

U Maglaju je na dan kada je počela dotad najžešća agresorska ofanziva otvorena tradicionalna manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“.

Tog 21. septembra prije 29 godina ispaljene su hiljade granata po linijama odbrane, borcima, gradu i njegovim ljudima.

U znak sjećanja na sve ratne godine, herojstva boraca prvo 201. brigade, a kasnije 327. viteške brdske brigade, na odsudno vrijeme, kada se branio i odbranio grad, organizira se ova manifestacija.

Nosilac aktivnosti je JOB „Unija veterana“. Ovogodišnja manifestacija otvorena je na skroman i dostojanstven način, u skladu s važećim mjerama.

Nakon što je talentirana Ena Blitović pjesmom poručila „Samo da rata ne bude“, okupljenima su se obratili Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, te, uime boračkih organizacija, Semiz Nalić.

- Branili smo ovaj grad i našu BiH na hrabar i častan način. Mi u Maglaju se nemamo čega stidjeti - naglasio je Mahmutagić.

Kako je Nalić rekao, to su bili dani kada su mnogi odrasli preko noći, mnogi su zaboravili na mašine u fabrikama i studentske obaveze.

Na otvorenju ove manifestacije položeno je cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima/poginulim borcima i civilnim žrtvama u Parku ljiljana.

Tokom agresije na maglajskom području poginulo je blizu 500 boraca, 550 je ratnih vojnih invalida, život je izgubilo 210 civila, od kojih 54 djece mlađe od 18 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.