OVO JE SLIKA BIH

Posjetili smo Narodnu kuhinju "Merhameta": Svaki dan pripremaju se obroci za 150 ljudi

Finansiramo se zahvaljujući isključivo donatorima, privrednicima i članovima organizacije, navodi Omerović

Korisnici Narodne kuhinje u Maglaju. Avaz

Piše: N. Bradarić

19.10.2021

U Narodnoj kuhinji Regionalnog odbora (RO) "Merhamet" Maglaj svakodnevno se pripremaju obroci za 150 korisnika, osoba koje su u stanju socijalne potrebe.

U posljednjih nekoliko godina puno sredstava je uloženo u nabavku profesionalne opreme pa se sada korisnicima pripremaju i raznovrsniji obroci, čime su oni, kako tvrde, vrlo zadovoljni.


Narušeno zdravlje

- Sve je lijepo i ukusno, odlična je kuharica, za svaku pohvalu. Meni, koji imam narušeno zdravlje, najviše odgovara što hrana nije puno masna - priča nam Ismet Smajlović, korisnik kuhinje.

Zadovoljna je i Maida Hodžić, koja je istakla da joj je najvažnije da je sve čisto i uredno.

- Nema prebiranja po tanjiru, ovo hoću, ovo neću jesti. A najdraže mi je kada je za ručak grah - kaže nam Maida.

Kuharica Senada Turalić rekla nam je da, kada su korisnici zadovoljni, ona je još više.

Kuhinja se, kako naglašava direktorica RO "Merhamet" Sanela Omerović, finansira isključivo zahvaljujući donatorima, privrednicima i članovima organizacije.


Smajlović i Hodžić: Ukusna jela. Avaz

Javni poziv


Vlada ZDK će na osnovu javnog poziva, koji je bio raspisan za javne kuhinje, pomoći rad Narodne kuhinje s 45.000 KM. Sredstva su odobrena i očekuje se uplata.

- Iz lokalnog budžeta sredstva su prepolovljena i ne isplaćuju se redovno. Mjesečno imamo troškove za struju od 600 do 800 KM, mikrobiološke analize, dezinfekciju prostora, obaveze prema dobavljačima, pa se puno oslanjamo na donatore - naglasila je Omerović.


Omerović: Neredovna sredstva. Avaz

Isplaćene stipendije


Od aktuelnosti iz ove humanitarne organizacije izdvajamo i to da je, zahvaljujući partnerima, Bosansko-kanadskoj organizaciji iz Toronta, izvršena uplata školskih stipendija za 44 djece bez jednog ili oba roditelja s područja Maglaja, Zavidovića, Doboj-Juga, Tešnja, Banovića, Zvornika, Zenice i Kaknja u iznosu od blizu 11.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.