SVIJET

Novi trend na Instagramu: Djevojke noseći "nevidljive cipele na visoku petu" izgledaju kao supermodeli

Avaz.ba

12.7.2018

Barbi stopala, odnosno poza pomoću koje noge na fotografijama izgledaju savršeno, zavladala je Instagramom. Influencerice sa svih strana svijeta objavljuju fotke na kojima poziraju podignute na prstima i tako oponašaju položaj nogu najpopularnijih lutkica na svijetu. 

"Who What Wear UK" pojašnjava da žene ''noseći nevidljive cipele na visoku petu'' izgledaju kao supermodeli, odnosno njihove noge se čine duže i vitkije.

Pred trendom je pokleknula i manekenka Olivija Kulpo (Olivia Culpo), no stručnjake utjecaj ovog trenda na mentalno zdravlje, a posebno sliku koju žene dobivaju o vlastitom tijelu, poprilično zabrinjava.


"Društvene mreže polude kada trendovi poput Toblerone tunela postanu hit'', rekao je Lijam Preston (Liam Preston), voditelj kampanje "Be Real". Radi se o uvlačenju donjeg dijela bikinija u stražnjicu kako bi ona ostala otkrivena, a bikini oponašao oblik malog trokuta nalik na popularnu čokoladu. 

''Takve stvari imaju štetan utjecaj na mlade žene, na njihovo samopouzdanje. Vidjeli smo to već ranije s trendom razmaka između bedara. Ne samo da se žene žele prilagoditi trendu nego su potaknute na korištenje nezdravih metoda za postizanje tog cilja'', dodaje Preston i poručuje kako je važno slaviti ljepotu različitih oblika tijela i ne pokušavati izgledati kako nalažu prolazni trendovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.