MISTERIJA

Niko ne zna gdje su dragulji Titove žene vrijedni 1,5 milion dolara

Express.hr

24.8.2018

Prošle su godine od smrti nekadašnje prve dame SFRJ Jovanke Broz, no sve do danas nije poznato šta se desilo sa nakitom vrijednim više od 1.5 miliona dolara koji je od neprocjenjive umjetničke i historijske vrijednosti.

Spiskove i reverse ovih dragocjenosti, umjetnina i ličnih predmeta Brozovih posjeduje jedino Muzej i Arhiv Jugoslavije, ali oni njihov sadržaj ne žele da daju javnosti na uvid!

Nakon što je Josip Broz Tito preminuo 4. maja, najviše rukovodstvo unaprijed je već imalo do detalja pripremljen plan "Dan D+4", koji je trebalo da se realizuje od dana Titove smrti do četvrtog dana kada je predviđena sahrana. On je podrazumijevao i plan za njegovu zaostavštinu.

Zadatak je bio jasan - što hitnije napraviti uvid u imovinsko stanje koje nikada do tada nije popisano. Osim za sahranu i imovinu, postojao je i plan o sudbini Jovanke Broz. I za nju se trebalo pobrinuti.

Odluku da Jovnaka Broz mora da bude iseljena iz rezidencije u Užičkoj ulici broj 15, nekoliko sedmica nakon Titove smrti, donijelo je Predsedništvo SFRJ. Njihov stav je bio jasan - Titova udovica mora da napusti rezidenciju, jer po želji druga maršala u tom kompleksu Užičke treba da se načini memorijalni centar.

Prema nekim izvorima Jovanka je bespogovorno pristala da se spakuje i napusti rezidenciju u Užičkoj, te ode u privremeni smještaj u "Bor" u večernjim satima kako stanovnici diplomatskog naselja na Dedinju ne bi svjedočili iseljenju. Historijskom, kako će se kasnije pokazati.

"Progon je počeo kada je prva zvanična komisija zapečatila neke stvari u Titovom kabinetu. Ja sam sama dodala još neke stvari da zapečate, da bih se zaštitila. Posle te komisije, došle su i mnoge druge, samozvane komisije koje su upadale i nosile stvari. Kada sam tražila da me ne sele iz kuće dok se ne obavi ostavinksa rasprava, stavili su mi pištolj pod grlo i izbacili" svjedočila je svojevremeno Jovanka Broz.

Pune 33 godine Jovanka Broz nije uspjela da se izbori za nasljedstvo, za koje je tvrdila da je stečeno u braku. Osim ličnih stvari, Jovanka je uspomene iz Užičke dobila na revers.

Savezno izvršno vijeće, 31. jula 1980. evidentirala je stvari koje je Jovanka ponijela u vilu "Bor". Komisija je, kako se navodi u zapisniku objavljenom jedino u knjizi "Velika obmana", radila u prisustvu Jovanke Broz koja je izdvajala stvari.

"Na tom spisku navedeno je 198 predmeta, najviše onih za kućnu upotrebu: posteljina, nekoliko komada namještaja, servisi za čaj sa inicijalima J.B. i servisi za ručavanje, kristalne čaše i vaze, baštenska garnitura, srebrnina (poslužavnici, pepeljare, posude za led, lopatica sa četkom za čišćenje stola, posude za kompot, kutija za cigarete sa inicijalima J.B. itd.), nekoliko komada bijele tehnike (ventilator, "dijamond", mikser "gorenje", kućna vaga, mikser "žirmi", šiveća mašina "bagat", kolor televizor marke "saba", fotoaparat marke "nikon", frizerska hauba QUIX, mali rešo i šporet "sloboda"...), pa i sitni detalji poput razvodnika za struju, malih kliješta, ukrasnih jastučića, kutije za piknik, metalne termoboce, daljinski upravljači, pa do daske za peglanje i štanda za odjelo, kao i uramljene fotografije maršala Tita".

Na spisku se našlo i nekoliko komada nakita (prsten sa zelenim kamenom, zlatna narukvica od šest malih i jednog velikog novčića, prsten sa topaz kamenom, zlatni kamen, zlatni broš, ručni sat "pana"), kao i nekoliko umjetnina: bista druga Tita - glava autora Augustinčića, portret druga Tita u maršalskoj uniformi i portret drugarice Jovanke Broz (ulje na platnu) - autora Mujadžića, skluptura ležeća žena - autora Kršinića, reljef od bakra - rad Luketića, mala skluptura u bronzi autora Filipovića. Pored ovog zapisnika priložen je i revers.

Jovanka je kasnije tražila i stvari koje su po njenoj tvrdnji ostale zaključane u njenoj garderobi u Užičkoj 15.

U podnesku upućenom sudu 25. septembra 1984. tvrdi da je dobila ono što nije predstavljalo nikakvu vrijednost i primjećuje da je dio nakita neko oštetio. Da su, recimo, sa ogrlice od školjki povađene zlatne kopče i ukrasi, sa narukvice od emajla skinuti ukrasni kamen, a kasnije je objavljeno da je iz vjenčanog prstena "krajnje nestručno" izvađeno drago kamenje. U istom podnesku sudu Jovanka Broz piše da je dobar dio tog nakita dobila od Tita ili sama kupila na nekom od putovanja po svijetu ili dobila na poklon za rođendan i vjenčanje.

Evo šta je Jovanka potraživala:

zlatna ogrlica sa privjeskom i minđušama, filigranski rad, težina 30 grama

zlatna ogrlica i minđuše od 40 grama

ogrlica, broš i prsten od 18-karatnog zlata, težine 335 grama

zlatna garnitura sastavljena od ogrlice, narukvice, minđuša, prstena, ukupne težine 175 grama

ogrlica od 14-karatnog zlata teška 150 grama

zlatna narukvica, filigranski rad, ukrašena oniksom, sitnim dijamantima i rubinima

zlatna narukvica od 146 grama

zlatna narukvica, filigranski rad, težine 82 grama

zlatna narukvica ukrašenja almontnim kamenjem i ljuskicama sitnih dijamanata, teška 70,5 grama

zlatna narukvica sa medaljonom i likom cara Hajla Selasija

narukvica od bijelog zlata, ukrašenja sitnim i krupnim brilijantima, teška 33 grama

zlatna narukvica sa likom cara Menelika

zlatna narukvica od 33,5 grama

zlatna narukvica, filigranski rad težine 74,5 grama

narukvica od platine, ukrašena brilijantima i smaragdom

zlatna narukvica težine 94,5 grama

zlatna narukvica iz domaće radinosti od 73 grama

zlatna narukvica težine 41 gram

zlatna narukvica težina 69 grama

zlatna narukvica, teška 55 grama

zlatna narukvica i minđuše, ukrašene poludragim kamenjem, težine 84 grama

zlatna narukvica ukrašena brilijantima i smaragdom

zlatna narukvica ukrašena sa četiri poludraga kamena, teška 99 grama

zlatna narukvica ukrašena sa sedam sitnih brilijanata i šest poludragih kamenova, težine 10 grama

zlatna narukvica i broš od 124 grama

Ni tada, a ni danas niko ne želi zvanično da odgovori - gdje se nalaze ove dragocjenosti. Da li je Jovanka išta od tog nakita dobila makar na korištenje? Prema nekim svjedočanstvima, neke od ovih dragocjenosti viđene su na ženama visokih funkcionera Jugoslavije posle Brozove smrti. Tako je, recimo, kažu upućeni, Jovankinu ogrlicu u javnosti nosila glumica Miroslava - Mira Stupica, udata za Cvijetina Mijatovića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.